Skip to main content

Održan performans posvećen Trebinjcu Srđanu Aleksiću

Info 13. нов 2008.
2 min čitanja

srdjan.jpgAktivisti Omladinske mreža G17 plus održali su danas peformans posvećen Trebinjcu Srđanu Aleksiću koga su ubili pripadnici vojske Republike Srpske jer je štito druga bošnjačke nacionalnosti.
Aktivisti G 17 plus su tom prilikom u znak sećanja na Aleksića postvili spomen ploču u prolazu u centru grada koji će dobiti njegovo ime.
Predsednik Omladinske mreže G17 plus za Vojvodinu Dane Pribić rekao je da su aktivisti time želeli da pozdrave odluku Komisije za davanje imena ulicama Skupštine Novog Sada da jedan prolaz u centru grada dobije ime po Srđanu Aleksiću.
„Srđan je bio naš vršnjak i po našem mišljenju istinski je heroj ratova devedesetih“, rekao je Pribić i dodao da Omladinska mreža G17 plus ovakvim akcijama želi „da povrati sisteme vrednosti koje su postojali pre ratova“.
Inicijativu za postavljanje spomen-ploče podnela je koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, koja je u obrazloženju navela da će Novi Sad na taj način pokazati želju za normalizaciju odnosa u regionu i potvrditi karakter grada kojeg odlikuju tolerancija, multietničnost, multikulturalnost i višekonfesionalnost.
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da Građanska Vojvodina očekuje da prolaz do kraja godine dobije ime Srđana Aleksića.
Prema njegvoim rečima to je izuzetno važno za buduće generacije koje će konačno imati na koga da se ugledaju, jer je Srđan istinski heroj ovih ratova koji je odbranio čoveka od zlikovaca.
Više od 120 nevladnih organizacija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine založilo se ranije kod gradskih vlasti u regionu da jednoj ulici u svojim gradovima daju ime Srđana Aleksića.
Ove godine, 27. januara, navršilo se 15 godina od smrti Srđana Aleksića, koga su ubila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske, jer je od njih pokušao da odbrani prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja
Vojnici su Aleksića pretukli kundacima. Od zadobijenih povreda pao je u komu, a zatim, šest dana kasnije, podlegao povredama.
Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.
Alen Glavović danas živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića kome je 20. juna prošle godine posthumno dodeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.
Aleksić je bio je juniorski rekorder u plivanju. Amaterski se bavio pozorištem.

(Beta)