Skip to main content

Obeležene 24 godine od ubistva romskog dečaka u Beogradu

Info 18. okt 2021.
2 min čitanja

Član Foruma Roma Srbije Marko Jevtić izjavio je da je Dušan Jovanović, romski dečak koga su neonacisti ubili na današnji dan 1997. godine u Beogradu, bio žrtva u vreme kada su netolerancija i rasizam bili deo političkih programa tadašnje vlasti i da taj zločin treba da bude upozorenje da rasizam nikada ne sme da pobedi i uzima žrtve.

Jevtić je, prilikom polaganja cveća na spomen-ploču Dušanu Jovanoviću u Beogradskoj ulici, istakao da ovaj dan pamte svi savesni građani i da država treba da kazni takve zločine.

On je naglasio da na putu ka demokratiji mora da se stane na put rasizmu, diskriminaciji i svim pošastima koje terorišu društvo.

Aktivista „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović izjavio je da ono što se desilo u noći Jovanovićevog ubistva neprihvatljivo za Beograd i da u budućnosti takve stvari ne smeju da se dese.

Dodao je da se nastavlja trend nasilja i sveopšteg pritiska „na sve koji ne misle isto, izgledaju drugačije ili imaju drugačiju boju kože ili veroispovest i samo je pitanje trenutka kada će se nešto kao ovaj strašan događaj ponovo desiti“.

Ukazao je da Beograd treba da bude otvoren grad i da poštuje sve „bez obzira na to odakle dolaze, koje su boje kože, u šta veruju ili koga vole“.

Koordinatorka „Ne davimo Beograd“ za Vračar Irena Fiket rekla je da se srpsko „društvo nije potrudilo da spreči da se ovakve stvari dešavaju“ i da je to posebno relevantno u slučaju romske zajednice koja je višestruko diskriminisana i ugrožena.

Navela je da je država veoma malo učinila da se ta situacija reši i ukazala da nema uvida u tačne podatke koliko su Romi izloženi diskriminaciji, „što znači da država i politike koje formuliše da bi sprečila diskriminaciju ne zasniva na relevantnim podacima“.

Dodala je da se na ulicama nasilje svakodnevno toleriše i ukazala na akcije desničarske organizacije „Levijatan“, koji podstiče govor mržnje na društvenim mrežama „posebno usmeren protiv romske populacije i drugih ugroženih grupa“.

Irena Fiket naglasila je da „Levijatan“ za to nije snosio nikakve posledice, a da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti iskazao mišljenje i opomenuo da takve stvari ne bi trebalo da se dešavaju.

Ocenila je da organizacije koje su „desno i fašistički orijentisane“ i dalje sasvim slobodno deluju i zaključila da to ne sme da bude praksa.

(FoNet, foto: Twitter/nedavimobgd)