Skip to main content

U subotu na Limanu obeležavanje Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma

Vojvodina 18. окт 2021.
2 min čitanja

Skup pod nazivom „Novi Sad – slobodan grad“ održaće se u subotu, 23. oktobra u Limanskom parku povodom 77 godina od oslobođenja Novog Sada od fašizma.

Antifašistički front 23. oktobar koji je najavio ovaj događaj u najavi poziva sve da se okupe u 16 časova „kao komšije i sugrađani“ i da odaju počast svim antifašističkim borcima koji su Novi Sad oslobodili od okupatora.

„Na ovaj važan dan zajednički pošaljimo poruku sa Limana da se fašizam u ovom gradu neće tolerisati, obnovimo vrednosti antifašizma i slobode za one koji su pali“, piše u opisu događaja.

Organizatori naglašavaju da je ovo politički skup „iako antifašizam predstavlja ono što dolazi pre svake politike“, jer su danas „zdrav razum i racionalnost u opasnosti i moramo ih svim sredstvima braniti“.

„Ne, ovo nije stranački skup. Niti će nekom da posluži kao predizborni. Ostavite rekvizite i simbole svojih političkih opcija kod kuće, nisu dobrodošli. Dobrodošli su antifašisti i antifašistkinje koji dele vrednosti i univerzalne simbole antifašizma. Borbe za svet bez podela na rase, nacije i religije. Oni koji cene i poštuju tekovine Narodnooslobodilačke borbe i suprotstavljaju se lažima falsifikatora naše istorije“, ističu.

Dodaju da jednom pobeđen fašizam, nažalost, nije zauvek pobeđen.

„Nasilje s kojim se suočavamo na ulicama, pred našim domovima, na radnim mestima i u školama nije ono za šta su se oslobodioci ovog grada borili! Partijska poslušnost i mafijaška bahatost su naš Novi Sad pretvorile u poligon kriminalnih obračuna. Strah i apatija uvukli su nas u korupciju. Lažni patriotizam uveo nas je u nacionalističku zamku„, smatraju u Antifašističkom frontu.

Zato smo, kažu, Novom Sadu dužni da „preuzmemo odgovornost i stanemo ovome na put“. Posebno ohrabruju da na skup dođu komšije od Limana 1 do Limana 4 i da pokažu „noćnoj siledžijskoj ekipici, koja već duže vreme atakuje na dostojanstvo građana, da smo brojniji i solidarni“.

„Hoćemo li Limanom i Novim Sadom da hodamo uspravno ili pognuto“, pitaju i zaključuju da fašizam nikada nije pobedio i da nikad neće, jer je „borba za slobodu posao bez kraja“.

Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu obeležava se 23. oktobra na dan kada su u grad došle jedinice  Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koje su gonile nemačke, mađarske, četničke, ustaške i druge jedinice saradnika okupatora koje su bežale ka severu i zapadu, a sve u sadejstvu sa trupama Crvene armije koje su se kretale ka Budimpešti i dalje ka centru Evrope i poslednjim uporištima Hitlerovih nacista. 

(021)