Skip to main content

Obeležena godišnjica smrti novinarke Dade Vujasinović

Info 08. apr 2022.
< 1 min čitanja

Obeležava se godišnjica smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović. Tim povodom, predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije bacili su cveće sa Brankovog mosta u Beogradu.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva pre 28 godina u svom stanu na Novom Beogradu. Prvobitna zvanična verzija događaja bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, ali je kasnije ta verzija dovedena u pitanje, zbog čega je ovaj slučaj do danas ostao nerazjašnjen.

Prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške, međutim, holandski forenzički institut je pre pet godina veštačenjem došao do zaključka da urok smrti mogu biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je da je njen tragični kraj ožiljak na telu srpskog društva, a da je to ubistvo neizbrisiv žig koji svedoči o „zločinačkom karakteru naše države tokom devedesetih godina prošlog veka“ ali i izostanku pravde nakon promena 2000. godine.

„Navršilo se 28 godina od tog svirepog ubistva, a da mi ni danas ne znamo ni izvršioce ni naručioce tog gnusnog zločina“, rekao je Bodrožić novinarima.

Do danas ne znamo više podataka, kaže novinarka Tamara Filipović.

„Nažalost ne znamo mnogo toga više od onoga što smo znali u momentu kada je, mi bismo rekli verovatno Dada Vujasinović ubijena. To je potpuni nemar države, taj slučaj nije istraživan na vreme, i sada posle 28 godina teško je očekivati da ćemo dočekati neki epiklog. Poslednju informaciju imamo iz 2016. kada je Komisija za istraživanje ubistva novinara zatražila analizu forenzičkog instituta iz Holandije i u toj analizi stoji da je Dada mogla da bude ubijena, da se ubije a mogao je biti i nesrećan slučaj“, rekla je Filipović.

(N1, Foto: Privatna arhiva)