Skip to main content

Obeležen Svetski dan bez automobila u Novom Sadu

Autonomija 22. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Svetski dan bez automobila obeležen je danas u Novom Sadu organizovanjem biciklističke vožnje a gradonačelnik Igor Pavličić istakao je da to predstavlja pravu priliku da se razmišlja o izmeštanju saobraćaja iz centra grada. „Moramo da napravimo što više parkova i da posadimo što više drveća jer u Evropi je standard da u svakom gradu bude 21 odsto zelenih površina. To je nešto čemu moramo da težimo i prilikom planiranja razvoja grada u budućnosti moramo voditi računa o tome“, kazao je on.
Pavličić je na početku te manifestacije, koju je organizovao Gradska uprava za sport i Biciklistički savez, prošetaoi centrom grada sa decom iz novosadskih vrtića. Gradonačelnik Novog Sada je sa mališanima zasadio mladicu kestena iza zgrade Skupštine Vojvodine ističući da Novi Sad ima dobro razvijenu mrežu biciklističkih staza koje bi Novosađani trebalo više da koriste. Prema njegovim rečima, Svetski dan bez automobila je prilika da se svi podsete koliko je važno da bude manje automobila na ulicama, više drveća, da se više koriste bicikli i javni prevoz.
Promotivna vožnja bicikla, poligon spretnosti i „puž trka“ namenjeni deci školskog uzrasta organizovani su ispred ulaza na novosadsko kupalište Štrand, pod sloganom „Zaštitimo ozon uz bicikl fazon“.

(Beta)