Skip to main content

Čiplić: Novi statut Vojvodine usaglašen s Ustavom Srbije

Autonomija 22. сеп 2008.
2 min čitanja

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić ocenio je da je radna verzija novog statuta Vojvodine usaglašena sa Ustavom Srbije i da su neosnovane ocene dela opozicije i građana da taj dokument predstavlja osnov za stvaranje države u državi. Čiplić je intervjuu za sutrašnje izdanje „Politike“ rekao da je najveći broj primedbi desno orijetisanih stranaka političke, a ne pravne prirode, kao i da su potpuno besmislene priče o cepanju i separatizmu.
Kako je naveo Čiplić, sve sumnje o separatizmu u Vojvodini poništava argumentacija da su Srbi većinsko stanovništvo u Vojvodini. „Ako gledate istraživanja, samo pet odsto stanovništva u Vojvodini razmišlja o osamostaljenju Vojvodine kao nekom realnom i željenom političkom okviru. To kada kažemo, onda priča o secesiji biva potpuno obesmišljena“, rekao je Čiplić.
Povodom rešenja o osnivanju predstavništava Vojvodine, Čiplić je naveo da radna verzija statuta govori da predstavništvo Vojvodine radi privredne, turističke i ekonomske promocije. „Ta predstavništva već postoje po osnovu Ustava iz 1990. godine. Znači, ne donosi se ništa novo, nego se samo konstatuje statutom ono što je i do sada bilo“, rekao je Čiplić. Ministar je dodao da je poenta da se ta predstavništva izričito vezuju za jedinice drugih država koje su i po svom niovou slične Vojvodini. „Ustav Srbije to dozvoljava, on govori o saradnji autonomnih pokrajina i adekvatnih teritorijalnih jedinica ili zajednica u drugim državama. I to jasno piše u Nacrtu statuta“, naveo je Čiplić, koji je kao stručnjak za ustavno pravo konsultovan u vezi sa novim statutom Vojvodine nakon njegovog usaglašavanja.
Ministar je istakao da je Ustav Srbije iz 2006. godine dao pokrajinama daleko šire pravo na samoorganizovanje nego što je bilo po ustavu iz 1990. godine. Čiplić je podsetio da Ustav Srbije garatuje pokrajinsku imovinu, kao i izvorne prihode pokrajine, a da u domenu manjinskih prava utrđuje pravo pokrajine da svojim aktima dodatno uređuje prava nacionalnih manjina.

(Beta)