Skip to main content

Obeležen dan sećanja na deportaciju novosadskih Jevreja

Info 26. апр 2022.
2 min čitanja

Putovali su dva meseca da bi stigli u najstrašniji logor uništenja Aušvic – Birkenau

Jevrejska opština Novi Sad danas je obeležila 78. godišnjicu deportacije novosadskih i bačkih Jevreja u koncentracione logore Evrope, a najviše u Aušvic.

Tokom Drugog svetskog rat nekoliko hiljada novosadskih Jevreja skoro je nestalo, a samo u januarskoj raciji 1942. godine fašisti su ubili preko 800 Jevreja.

Tokom rata Jevreji su kontinuirano deportovani i ubijani, a u proleće 1944. godine preživeli su prebačeni u koncentracione logore.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je danas da je 26. aprila 1944. godine 1.900 jevreja, uglavnom žena, dece i starijih ljudi iz novosadske Sinagoge odvedeno u smrt.

„Putovali su dva meseca da bi stigli u najstrašniji logor uništenja Aušvic – Birkenau. Oko njih 300 se vratilo i oni čine jezgro današnje Jevrejske opštine Novi Sad. Uprkos očajničkim pokušajima fašista da potpuno unište sve Jevreje, oni nisu uspeli u tome. Mi smo danas ovde i ponosno čuvamo naše običaje, tradiciju i uspomenu na naše tragično preminule sunarodnike“, rekao je Štark.

Događaju je prisustvovao i devedesetpetogodišnji Novosađanin Pavle Katić koji je preživeo nekoliko logora i koji je svedočio o surovim iskustvima pripadnika jevrejske nacionalne zajednice u Drugom svetskom ratu.

Njega su pre deportacije uhapsili mađarski okupatori koji su ga osudili na robiju, a nakon zatvora odveden je u koncentracioni logor.

„Taj logor napravljen je sa ciljem uništenja svih onih koji su bili protiv režima nemačkog rajha. Tu sam preživeo nekoliko meseci rada do iscrpljenja. Svi koji su bili snažni radili su duže, a ostali su postajali invalidi koje su likvidirali. Tako sam i ja, u januaru 1945. godine odveden u logor gde je bio krematorijum koji nije mogao ni da prihvati sve žrtve“, rekao je Katić.

Nakon nekoliko meseci, 28. aprila dočekao je oslobađanje i dospeo u jedan američki logor za oporavak, a nakon toga je vraćen u svoju zemlju.

„Sve aktivnosti vezane za otpor fašizmu odvijale su se i ovde u Novom Sadu. Među Jevrejima je bilo više stotina njih koji su u tome učestvovali i koji su dali život za tu borbu, a među njima je bio i moj brat Mirko“, rekao je Pavle Katić.

Na kraju Drugog svetskog rata u Novom Sadu je ostalo samo 20 Jevreja, a u narednim mesecima vratilo se još nekoliko stotina njih koji su rat proveli u partizanima, izbeglištvu ili u logorima širom Evrope.

Nakon rata, veliki broj preživelih se iselio u Izrael.

(Autonomija/ustupljena fotografija)