Skip to main content

O rebalansu budžeta, ne i o spornim mandatima

Autonomija 10. окт 2008.
2 min čitanja

Sednica Skupštine Vojvodine
Skupština Vojvodine će na današnjoj sednici razmatrati predlog o rebalansu pokrajinskog budžeta za ovu godinu, koji je, po ranijoj najavi, jedina tačka predloženog dnevnog reda.

Očekuje se, međutim, da će dnevni red biti proširen predlozima o novom sastavu Pokrajinske izborne komisije, poslanicima koji će biti primljeni na stalni rad u Skupštini Vojvodine, (re)imenovanju Mile Radisavljević za zamenika sekretara Skupštine i izboru Tibora Vajde za direktora Zavoda za kulturu Vojvodine.

Na današnjoj sednici verovatno neće biti konstatovan prestanak mandata poslanicima koji su iz poslaničkog kluba SRS-a prešli u grupu “Napred, Srbijo”, pošto je Odbor za administrativna i mandatno-imunitetna pitanja juče, dan uoči skupštinske sednice, zaključio da nema svu validnu dokumentaciju na osnovu koje bi doneo odluku o zahtevu SRS-a da zameni četiri poslanika koja su bila na njihovoj izbornoj listi.
– Upućen je zahtev PIK-u da dostavi sve ono što nam je potrebno za odlučivanje – izjavio je za naš list predsednik tog odbora Miloš Gagić, dodajući da to podrazumeva dokumentaciju o licima koja su bila ovlašćena za podnošenje izborne liste “SRS – Tomislav Nikolić” i o načinu na koji su uređeni odnosi unutar SRS-a između poslanika i stranke.

Gagić je kazao da je slučaj koji je Odbor razmatrao “nesvakidašnji primer” na političkoj sceni u Srbiji i da će o njemu biti odlučeno “čim pribavimo dokumentaciju”.
Isti odbor je juče doneo i odluku o tome da na stalni rad u Skupštinu Vojvodine za sada budu primljena 34 poslanika, o čemu se danas očekuje zeleno svetlo Skupštine. Ostalo je prostora za zapošljavanje još dva poslanika, čuli smo od Gagića, koji to objašnjava stavom Sekretarijata za finansije, čije je mišljenje da na stalni rad, a time i na platu, može biti primljeno 30 odsto poslanika iz svakog poslaničkog kluba.

Poslanička grupa vladajućeg LSV-a najavila je da će ponovo tražiti da u dnevni red bude uvršćena rasprava o privatizaciji NIS-a, ali koalicioni partneri iz DS-a poručuju da je za to potreban duži rok i stručna analiza.

Poslanici bi danas trebalo da se izjasne o rebalansu budžeta za 2008. godinu čiji ukupan obim je povećan za 4,2 milijarde dinara. S time, ovogodišnji budžet projektovan je na 60,12 milijardi dinara. Više nego što je prvobitno bilo planirano slilo se iz ustupljenih poreskih prihoda i zbog toga jer je u toku godine povećan republički transfer novca namenjenog za plate zaposlenih u obrazovanju. S druge strane, manje novca nego što je planirano slilo se iz sopstvenih prihoda Vojvodine i iz privatizacionih prihoda.

Rebalansom se predlaže da se za 3,68 milijardi uveća svota namenjena kapitalnim ulaganjima u Vojvodini, dok je oko 621 milion dinara više namenjeno prosvetarima. Za podsticaje u poljoprivredi namenjeno je još 60 miliona, za sufinansiranje pogona novih tehnologija 50 miliona, za projekte energetike i mineralnih sirovina – 37, za informisanje – 30,6, za sufinansiranje obnove zgrade Matice srpske – 21, za projekte u turizmu i razvoj malih i srednjih preduzeća – 15,3, za podsticaj u sportu – 8,7, za programe zapošljavanje Roma – 8,3 i za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima još 8,1 miliona dinara.

(Dnevnik)