Skip to main content

NVO: U duhu čeličnog prijateljstva, Linglong da vrati vlasništvo nad zemljištem

Info 28. окт 2022.
< 1 min čitanja

Građanski preokret iz Zrenjanina pozvao je kinesku kompaniju Linglong da „u duhu čeličnog prijateljstva“ vrati Srbiji vlasništvo nad zemljištem u blizini tog grada na kom gradi pogon za proizvodnju autoguma.

Reagujući na navode medija da je privremeno obustavljena izgradnja tog postrojenja, iz pokreta su saopštili da je država Srbija „poklonila“ Linglongu skoro 100 hektara nekadašnjeg poljoprivrednog zemljišta i pozvali kompaniju da ustupi „bespravno izgrađene objekte“ kod Zrenjanina.

Pozvali su novoizabranu Vladu Srbije da „ne spasava“ kineskog investitora „novim finansijskim injekcijama iz budžeta“, navodeći da je u te svrhe već namenjeno oko 75 miliona evra.

Narednih šest meseci na gradilištu Linglonga neće biti značajnijih radova, nezvanično saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) u Zrenjaninu.

Kako se navodi u tekstu tog centra, navodno se radovi privremeno obustavljaju jer su troškovi transporta materijala postali previsoki.

Kineski menadžer potvrdio je da su se radnici iz Vijetnama i Kine vratili kući, a izvor VOICE-a navodi da su skoro svi radnici otišli i da će se poslednja grupa vratiti kući krajem oktobra.

(Beta)