Skip to main content

NVO podnela ustavnu inicijativu zbog štetnosti izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu

Lokalne samouprave 30. jul 2021.
2 min čitanja

Nevladina organizacija “Svet i Dunav” iz Novog Sada podnela je ustavnu inicijativu radi ispitivanja ustavnosti i zakonitosti procedure usvajanja izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu i ocenila da je reč o još jednom primeru razdora između nosilaca vlasti i stvarnih potreba građana, zbog čega je u Srbiji “na snazi crveni urbanistički alarm”.

“Građani su sve zabrinutiji sa jedne a sa druge strane nosioci vlasti postaju sve bezobzirniji u otimanju prirodnih javnih dobara. Ono što se uveliko, već godinu dana intenzivno, priprema u Novom Sadu je otimanje prirodnog javnog dobra, plavne površine, čija je primarna funkcija zelena infrastruktura u odbrani od poplava, popularno izletište, značajno mrestilište riba i stanište preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta: Kamenička ada, Dunavac i Šodroš”, piše u saopštenju za javnost.

Ta nevladina organizacija je prethodno podnela i ustavnu žalbu, 16. jula ove godine, kao poslednji dostupan pravni lek za zaštitu osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom.

Ustavnu inicijativu su, kako su objasnilu, Ustavnom sudu podneli kako bi ukazali na hitnost i ozbiljnost rešavanja ustavne žalbe.

Dodali su da ustavna inicijativa sadrži više od 120 strana priloga iz dosjea koji su prikupili tokom 10 meseci detaljnog istraživanja, a u vezi sa postupkom izgradnje mosta u nastavku Bulevara Evropa u Novom Sadu.

“Sam postupak usvajanja nacrta izgradnje mosta dokazano je netransparentan, na javnoj raspravi je utvrđeno da grad Novi Sad ne poseduje studije procene uticaja na životnu sredinu, iako je u projektnoj dokumentaciji navedeno da ih poseduje”, piše u saopštenju.

Dodaje se da, kada je u pitanju finansiranje projekta, nije jasno da li će se građani Novog Sada zaduživati kod Kineske državne banke.

Precizirali su da će, ukoliko Ustavni sud odbije njihovu žalbu i inicijativu, sledeća adresa biti Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Ustavna žalba i inicijativa podnete su kroz aktivnosti koje implementira neformalna građanska inicijativa “Dunavac – Šodroš” u okviru inicijative “Građani imaju moć” koju sprovodi organizacija CRTA sa partnerima, uz podršku USAID-a.

Projekat Inicijativa za zaštitu Kameničke ade, Dunavca i Šodroša je podržan od strane EU delegacije u Srbiji.

(Autonomija)