Skip to main content

Gervala Švarc: Inicijativa Otvoreni Balkan može da bude opasan za Kosovo

Jugoslavija 30. jul 2021.
< 1 min čitanja

Kosovska vicepremijerka i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc ocenila je danas u Skoplju da inicijativa „Otvoreni Balkan“ može da bude „opasna za Kosovo“, kao i da ugrozi zajednički cilj zemalja regiona – članstvo u EU.

Ona je to rekla na zajedičkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem.

„Bez toga da negiramo pravo bilo koje nezavisne i suverene države da donosi svoje odluke o tome u kojoj će inicijativi učestvovati, sa kim želi da pravi male ili velike koalicije, Republika Kosovo inicijativu iz Novog Sada, koja je jedno vreme nazivana ‘Mini Šengen’, a od juče ‘Otvorni Balkan’, smatra opasnom. Stvara se atmosfera da imamo alternativu za naš zajednički put u EU“, rekla je Švarc a prenela je skopska novinska agencija MIA.

Kosovska vlada juče je saopštila da ne podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“, koju su inicirali premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema oceni vlade u Prištini, ta inicjativa je „bez vizije za region“, a iz kabineta premijera Kurtija su saopštili i da on nije bio pozvan na Regionalni forum u Skoplju „zbog protivljena iinicijativi koju su u oktobru 2019. pokrenuli Zaev, Ramai i Vučić na sastanku u Novom Sadu“.

Lideri tri zemlje Zapadnog Balkana su juče sa Regionalnog foruma poručili da inicijativi „Otvoreni Balkan“, čiji je glavni cilj je stvaranje jedne ekonomije bez carina i zadržavanja na granici i sa 100 odsto slobodnom trgovinom, mogu da se priključe i ostale balkanske države.

(Beta)