Skip to main content

NVO: Osuda napada na „Žene u crnom“

Autonomija 02. апр 2014.
< 1 min čitanja

Organizacije civilnog društva Srbije najoštrije su osudili izjavu portparola protivterorističke jedinice MUP-a Radomira Počuče koja „nesumnjivo predstavlja poziv na linč antiratne, feminističke organizacije Žene u crnom“.

„Posebno zabrinjava to što je poziv na linč došao od strane predstavnika zvaničnog organa MUP-a, u čijoj je primarnoj nadležnosti zaštita i bezbednost svih građana i građanki koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije“, navodi se u saopštenju kojeg su potpisale pedesetak organizacija civilnog društva, a podržale brojne ugledne javne ličnosti.

Organizacije civilnog društva pozdravili su odluku MUP-a da se ogradi od navedene izjave i pokrene disciplinski postupak protiv Počuče i izrazile nadu da će i ubuduće državni organi pokazati jasnu i nedvosmislenu spremnost da osude slično ponašanja nosilaca javnih funkcija.

Istovremeno, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM podneo je danas krivičnu prijavu protiv Radomira Počuče zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ,,Rasna i druga diskriminacija“. Predviđena kazna za navedeno delo, odnosno proganjanje organizacija ili pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi, je 6 meseci do 5 godina zatvora.

Žene u crnom obeležavale su 26. marta 2014. petnaestu godišnjicu od etničkog čišćenja i proterivanja albanskih civila, učinjenih od strane srpskih oružanih formacija. Tom prilikom su izrazile saučešće porodicama stradalih, nakon čega je usledio Počučin poziv na linč putem njegovog fejsbuk profila.

Organizacije civilnog društva podsetile su da su Žene u crnom i ranije bile izlagane napadima, a da su pre tri godine napadači upali u njihove prostorije i fizički napali aktiviste i aktivistkinje. Učinioci su do danas ostali nepoznati.

Među organizacijama koje su potpisale saopštenje nalazi se YUCOM, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, LABRIS, Fond za humanitarno pravo i druge. Od pojedinaca saopštenje su podržali Aida Ćorović, Tanja Tagirov, Miloš Vasić i drugi.

(Autonomija)