Skip to main content

NUNS pozvao policiju da zaštiti novinare tokom predstojećih javnih skupova u Beogradu

Info 26. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Udruženje je apelovalo na novinare da 'obavezno poštuju uputstva koja im budu data od strane službenika policije' tokom izveštavanja sa skupova"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas policiju da zaštiti sve novinare i medijske radnike tokom predstojećih javnih skupova koji će biti održani u Beogradu.

NUNS je ukazao da je Ustavom Srbije, novinarima i medijskim radnicima omogućeno pravo na kretanje, rad i objavljivanje informacija, u cilju pravovremenog i istinitog informisanja svih građana.

Takođe je apelovao na novinare koji budu izveštavali sa predstojećih skupova da kod sebe imaju novinarsku legitimaciju i prsluke sa natpisom „press“.

„Medijski radnici ‘press’ prsluke mogu dobiti u prostorijama NUNS-a radnim danima od 10 do 16 časova. Za preuzimanje ‘press’ prsluka neophodno je da novinar kod sebe ima redakcijsku legitimaciju ili člansku kartu nekog novinarskog udruženja“, stoji u saopštenju.

Udruženje je apelovalo na novinare da „obavezno poštuju uputstva koja im budu data od strane službenika policije“ tokom izveštavanja sa skupova.

Dodalo je da eventualne napade, pretnje i pritiske novinari mogu prijaviti pozivom na broj 060 688 2231.

(Autonomija, foto: Pixabay)