Skip to main content

Novosadsko muzičko leto od 21.juna do 3. jula

Kultura 26. мај 2023.
2 min čitanja

Umetnička, etno, džez, pop muzika i igranka

Na Svetski dan muzike 21. juna počeće u Novom Sadu tradicionalna manifestacija Novosadsko muzičko leto.

Manifestaciju koja će trajati do 3. jula, a koju preko dvadeset godina organizuje Muzička omladina Novog Sada, pred publiku će dovesti pet koncerata, umetničke, etno, džez i pop muzike, od kojih je jedan i igranka.

Koncerte će izvoditi naši renomirani ansambli s uglednim solistima iz Španije, Rusije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Većina programa odvijaće se u dvorištu OTP banke u centru grada, a jedan koncert u Sinagogi.

Novosadske Muzičke svečanosti otvoriće koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra i slavnog španskog virtuoza na usnoj harmonici Antonija Serana, pod dirigentskim vođstvom maestra Alana Bjelinskog iz Hrvatske. Na programu će biti izvedena popularna dela Astora Pjacole, Feliksa Mendelsona, Džordža Geršvina i drugih slavnih autora. Jedan od danas najboljih i najtraženijih muzičara u svojoj zemlji, Antonio Serano, proslavio se izrazitom muzikalnošću i impresivnom tehnikom. Nastupa širom sveta. Poznat je kao umetnik koji je sarađivao s velikim muzičkim imenima poput slavnog Paka de Lusije.

Naredni susret je 24. juna kada će pre publiku stati svetska zvezda etno muzike – sevdaha, Amira Medunjanin, koja će nastupiti s Vojvođanskim simfonijskim orkestrom uz palicu dirigenta Mikice Jevtića .

Koncert ruske pijanistkinje Marine Hudih, jedini program s ovogodišnjeg letnjeg ciklusa koji će biti održan u Sinagogi, 29. juna. Reč o interdisciplinarnom i interaktivnom projekatu. Prema rečima same autorke, ovo je „projekat na raskrsnici koncerta, performansa i meditacije”, u kojem se prepliće i spaja muzika Arva Perta, Džona Adamsa i Đerđa Ligetija.

ABBA Real Tribute Band, koji je svoj rad u potpunosti posvetio neprolaznoj muzici legendarne švedske grupe ABBA, prirediće Novosađanima IGRANKU pod nazivom „Dancing Queen“, u petak 30 juna. Uz originalno izvođenje večnih i nezaboravnih hitova, autentične kostime u kojima nastupaju članovi Abba Real Tribute Band.

Novosadski big bend zatvoriće ovogodišnje izdanje Novosadskog muzičkog leta 3. jula, i povesti publiku tom prilikom u veliku filmsku avanturu. Uz odabrane instrumentalne soliste iz orkestra i gostujuće vokalne – Nevenu Reljin i Matiju Zanatu, Novosadski big bend i njihov dirigent Fedor Vrtačnik predstaviće slušaocima evoluciju filmske muzike, od nemog filma do velikih blokbastera, izvodeći poznate melodije iz nezaboravnih ostvarenja kao što su Kum, Život je lep, Džejms Bond, Ratovi zvezda, Nemoguća misija i mnogi drugi.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Gigs Tix-a (Kralja Aleksandra 12 – Tržni centar „Pariski magazin“) radnim danima i subotom od 9h do 19.30h, kao i on-line na linku: https://new.gigstix.com/koncerti/

Branislava Opranović (Autonomija)