Skip to main content

NUNS i NDNV: Međunarodna zajednica da reaguje na stravičnu zloupotrebu medija u Srbiji

Aktuelno 31. mar 2017.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su zajednice demokratskih zemalja i međunarodnih organizacija da se izjasne o stravičnoj zloupotrebi medija u Srbiji od strane vlasti, koja je vrhunac dosegla tokom predizborne kampanje.

U zajedničko saopštenju NUNS i NDNV ukazuju da sva istraživanja i analize predizborne i medijske scene pokazuju da su skoro svi mediji u Srbiji instrumentarijum vlasti, te upozoravaju da bi posledice takve medijske atmosfere mogle biti pogubne po stabilnost društva.

“Mediji u Srbiji ne samo da nisu slobodni, ne samo da su instrumentarijum u rukama vlasti, ne samo da drastično krše sve profesionalne i etičke norme, ne samo da su u lancu korupcije, već i predstavljaju izuzetno opasnu društvenu i političku pojavu koja može dovesti do veoma ozbiljnih društvenih turbulencija, pa čak i ratnih sukoba”, ističe se u saopštenju.

Napominje se da ćutanje međunarodne zajednice o gušenju i zloupotrebi medija i uzurpaciji svih demokratskih institucija “može da se shvati kao podrška stvaranju otvorene diktature, koja nema nikakve veze sa evropskim vrednostina”.

NUNS i NDNV poručuju i da čvrsto veruju da građani Srbije imaju pravo da žive u demokratskoj državi sa slobodnim medijima, kao i da se za to pravo moraju pre svega sami izboriti, ali i da je uloga međunarodne zajednice u tome izuzetno važna.

(Autonomija)