Skip to main content

‘Srbija protiv nasilja’: Simbolični prsten oko zgrade RTS, cvet iz poštovanja za stradale

Info 26. maj 2023.
2 min čitanja

"Građani da pokažu najveću moguću odgovornost prema mirnom i nenasilnom karakteru protesta"

Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” pozvali su građane da u subotu, 27. maja, zajedno naprave veliki prsten oko zgrade Radio televizije Srbije (RTS), kao i da ponesu jedan cvet iz poštovanje prema žrtvama nedavnih masovnih ubistava.

Protest će početi ispred Narodne skupštine u 18.00, gde će građani ostaviti cvet, i trajati do 22.00. Građani će se u povorci ići Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim će skrenuti levo u Beogradsku ulicu, levo u ulicu Ilije Garašanina i opet levo u Takovsku do RTS-a.

Organizatori protesta su Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Ne davimo Beograd, Moramo Zajedno, Ekološki ustanak i Demokratska stranka.

Sve građane koji, zbog velikog broja ljudi, ne budu mogli da prođu celom trasom, organizatori mole da se rasporede u smeru Tašmajdanskog parka, gde će biti postavljena još jedna bina i tako formiraju prsten.

“Na taj način ćemo svi zajedno učestvovati u masovnom prstenu oko RTS-a i zahtevati da javni servis na pravi način, nepristrasno i odgovorno izveštava o ogromnim problemima našeg društva, masovnim ubistvima, protestima i zahtevima protesta, kao i načinima na koje kao društvo možemo da prevaziđemo ovu tragediju”, naveli su organizatori protesta.

Organizatori su ocenili da će to “verovatno biti najveći, ili jedan od najvećih javnih skupova koji se ikada desio u našem gradu i državi” pa je zato predviđena mnogo kraća trasa kretanja koja će završiti formiranjem prstena oko RTS-a.

“Molimo sve građane da pokažu najveću moguću odgovornost prema mirnom i nenasilnom karakteru protesta. Režim nema nikakav odgovor na ovo i najviše bi voleli kada bi došlo do nasilja ili incidenta. U slučaju bilo kakvih provokacija građani treba da se odmah sklone od provokatora, izoluju ih i ne dozvole im da protest izmanipulišu“, naveli su organizatori.

Organizatori su podsetili na zahteve protesta.

Zahteva se “hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara”.

Oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama “koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV”.

Zahteva se i “smena svih članova Saveta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks, smena rukovodstva RTS-a”.

Takođe se zahteva “hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa”.

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara policije Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina, šefa BIA-e . Ostavka ministra prosvete je dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je neophodno istrajati dok se svi zahtevi ne ispune”, naveli su organizatori protesta “Srbija protiv nasilja”.

(Beta)