Skip to main content

Novosadska opozicija osudila nasilje na Filozofskom fakultetu

Vojvodina 21. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Fizički obračun omladine u obrazovnoj ustanovi mora da bude alarm za naše društvo, da smo dotakli dno"

Novosadska opozicija sa liste „Udruženi za slobodan Novi Sad“ osudila je danas, kako je navela, „mešanje SNS u izbor rukovodstva studentskih organizacija“, kao i agresiju i nasilničko ponašanje „koje je njihov režim uspostavio kao normalnu pojavu u svim segmentima društva“.

Komentarišući incidente zabeležene tokom blokade izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kada je potpredsednik Izborne komisije Aleksandar Gajić udario predsednicu Studentskog parlamenta Ivanu Macak, zbog čega je završila u hitnoj pomoći, lista „Udruženi za slobodan Novi Sad“ je ocenila da je „SNS narativ mržnje, netolerancije, uvreda i prostakluka“ doveo do slika koje smo videli danas.

„Poslednjih 12 godina u javnosti se promoviše poremećen vrednosni sistem, posledice trpimo svi, a možda najviše mladi koji se oblikuju u takvom nakaradnom sistemu. Fizički obračun omladine u obrazovnoj ustanovi mora da bude alarm za naše društvo, da smo dotakli dno“, dodaje se.

Opozicija je pozvala sve da joj se pridruže u borbi za nezavisnost univerziteta od politike i za normalne uslove za obrazovanje omladine i njihovu sigurnu budućnost u Novom Sadu.

Opozicionu listu „Udruženi za slobodan Novi Sad“ čine Srpska koalicija NADA, sve stranke Srbije protiv nasilja, Građanski pokret Bravo i Vojvođani – LSV.

Danas su studenti okupljeni oko neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) po treći put blokirali izbore za Studentski parlament, tražeći da se promene procedure zbog kojih se na biračkom listiću nalazi samo jedna lista.

(Autonomija)