Skip to main content

Kostreš: Istorijski revizionizam je opasan za budućnost regiona

Info 21. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Dužnost LSV je da se jasno odredi zbog svojih sugrađana Hrvata u Vojvodini i da kaže da na Blajburgu nije bilo nikakve hrvatske vojske"

Predsednik opozicione stranke Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je danas da je istorijski revizionizam veoma opasan za budućnost regiona.

“Nazivati ustaše i domobrane NDH ‘hrvatskom vojskom’, kako su to učinili HRT i ministar u Vladi Hrvatske povodom komemoracije u Blajburgu u maju 2024. godine, opasni istorijski revizionizam i poistovećivanje Hrvata i Hrvatske sa zločinima NDH”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da Hrvatska ima ”suvereno pravo da pravi ovako pogubne greške”, ali je naveo da je dužnost njegove stranke da se jasno odredi zbog svojih sugrađana Hrvata u Vojvodini i da kaže da na Blajburgu nije bilo nikakve „hrvatske vojske“.

“Tamo je bila skupina ustaških zločinaca i domobrana nacističke tvorevine NDH, zajedno sa ljotićevcima, belogardejcima i četnicima, koji su zajedno bežali od partizanske, antifašističke vojske sa dobrim razlogom, koje građani i Srbije i Hrvatske vrlo dobro pamte”, rekao je Kostreš.

(Autonomija, Foto: LSV)