Skip to main content

Novinari traže zabranu ekstremističkih organizacija

Građani 05. avg 2010.
2 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), asocijacija Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od države da konačno zabrani rad i delovanje ekstremističkih, klerofašističkih, neonacističkih i rasističkih grupa u Srbiji.
Najnoviji slučaj prebijanja novinara Teofila Pančića i činjenica da uhapšeni napadači pripadaju jednoj od ekstremističkih organizacija poslednji je u moru slučajeva prebijanja građana Srbije samo zato što su, po mišljenju tih ekstremista koji propovedaju zločinačku ideologiju arijevske rase, po nečemu “drugačiji”.
Na meti ekstremista su male verske zajednice, osobe drugačije nacionalne pripadnosti, LGBT populacija, aktivisti nevladinih organizacija, pojedini političari, intelektualci… Na meti su već godinama i novinari koji pišu i izveštavaju kritički, o čemu svedoči primer naše koleginice Brankice Stanković, autorke emisije “Insajder” koja već mesecima mora da se kreće isključivo uz pratnju policije, zbog pretnji koje je dobila od ekstremista, odnosno od “navijača”.
Podsećamo nadležne organe da su pre godinu dana usvojene izmene Krivičnog zakonika, koje predviđaju daleko rigoroznije kazne za napade na novinare. Podsećamo i da je Skupština Srbije usvojila pre više od godinu dana i Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola. Podsećamo i da je tužilaštvo prošle godine pokrenulo inicijativu za zabranu tih organizacija i zatražilo mišljenje Ustavnog suda Srbije za zabranu ekstremističkih organizacija. Podsećamo i da je Skupština Vojvodine još 2005. godine zatražila zabranu klerofašista i neonacista u Srbiji.
Pozdravljamo činjenicu da je policija otkrila napadače na Teofila Pančića i izražavamo uverenje da će ih pravosuđe adekvatno kazniti. Pozdravljamo i činjenicu da je osuđen jedan od “navijača” koji je pretio Brankici Stanković, iako je kazna, po našem mišljenju,  mala.
Ali, ako je državi zaista stalo do bezbednosti njenih građana, onda mora da se zapita šta je sa inicijativom za zabranu tih ekstremističkih organizacija? Sve dok država ne zauzme potpuno jasan stav prema njihovom delovanju, nijedan novinar koji se zalaže za vrednosti građanskog društva neće biti bezbedan, a samim tim nijedan građanin koji je “drugačiji”.

NUNS
ANEM
LOKAL PRESS
NDNV