Skip to main content

GV za zabranu fašističkih i drugih ekstremističkih organizacija

Građani 05. avg 2010.
2 min čitanja

“Građanska Vojvodina”, inicijativa koju čine vojvođanske nevladine organizacije, pozdravlja brzo hapšenje napadača na novinara Teofila Pančića, ali smatra da se takvi incidenti ne mogu sprečiti, niti se društvena klima može popraviti, ako se radi samo na posledicama, a ne i na uzrocima.
“Građanska Vojvodina” ponovo ukazuje da stanje u društvu, ponovna pomama nacionalizma, klerofašizma i neonacizma, pogotovo među mlađom populacijom koja je sklona da se njome manipuliše, zahteva hitnu akciju: država ne samo da mora da zabrani sve ekstremističke organizacije, već i da sprovede opsežnu istragu i otkrije političke i duhovne inspiratore, finansijere i podržavaoce takvih pokreta.
Već godinama upozoravamo na narastajući fašizam u Srbiji, a u nekoliko navrata smo tražili i zabranu klerofašističkih, neonacističkih, antisemitskih i ostalih rasističkih i šovinističkih organizacija. Mada su u međuvremenu usvojeni Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola, mada je tužilaštvo pokrenulo inicijativu za zabranu tih organizacija – suštinski i praktično u Srbiji one danas deluju bez ikakvih smetnji. Posle najnovijih nesrećnih događaja, od ubistva Brisa Tatona, preko kukavičke zabrane Parade ponosa, pa do napada na Pančića i druge novinare, jasno je da se ovaj problem ne sme više zanemarivati, i da on može samo dalje da eskalira. Ovi incidenti su logična posledica državne politike koja je žmurila pred narastajućom fašističkom opasnošću i tako počinila zločin nečinjenja.
Sve to je logična posledica državne politike koja se ni dan-danas nije na jasan način ogradila od zločina Miloševićevog režima. To je logična posledica politike koja ni do danas nije bila u stanju da uhapsi prvooptuženog za genocid u Srebrenici Ratka Mladića. To je logična posledica politike koja je tolerisala transparente “Nož, žica, Srebrenica” na stadionima, koja je tolerisala paljenje američke ambasade i divljačko-pljačkaške proteste po Beogradu, razbijanje Novog Sada, napade na izložbe, tribine, kulturne manifestacije, kamenovanje antifašista od strane neonacista… To je logična posledica politike koja se stidi sopstvene tradicije antifašizma i promoviše kvislinge, saradnike fašista i okorele naciste iz Drugog svetskog rata, kao i zločince iz proteklih ratova – u nacionalne heroje.

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Građanski fond “Panonija”, Novi Sad
Otvoreni licej, Sombor
Zelena mreža Vojvodine
Građanska akcija, Pančevo