Skip to main content

Novi Sad: Ipak će biti dva zbora građana na Telepu

Autonomija 14. феб 2022.
2 min čitanja

Stanovnici mesnih zajednica „Bratstvo-Telep“ i „Nikola Tesla-Telep“ zakazali su samostalno zborove građana za četvrtak 17. februar, pošto su se nadležni oglušili na njihove zvanične zahteve, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare koju je ispred Gradske kuće u Novom Sadu održala Bojana Bodroža, stanovnica MZ „Nikola Tesla-Telep“.

Kako je istakla, nakon što su se saveti pomenutih mesnih zajednica oglušili o njihove zahteve, sačinjene u skladu sa statutima tih MZ, a isto je uradila i predsednica novosadskog parlamenta kojoj su se nakon toga obratili, odlučeno je da se zborovi ipak sazovu i održe.

Tako je zbor građana u MZ „Bratstvo-Telep“ zakazan za četvrtak u 17 časova, ispred prostorija te mesne zajednice, a na dnevnom redu će biti plan za zelenu površinu omeđenu Bulevarom Patrijarha Pavla i Somborskom ulicom, kao i plan uređenja igrališta omeđenog Ticanovom i Banijskom ulicom te Bulevarom Patrijarha Pavla. Drugi zbor građana biće održan sat kasnije, ispred MZ „Nikola Tesla-Telep“, a plan je da se raspravlja o izgradnji vijadukta na Bulevaru Evrope.

Mi pozivamo sve građane da se odazovu u što većem broju, da ponesu lične karte jer ćemo ove zborove održati potpuno u skladu sa procedurama i ideja nam je kada izglasamo neke zaključke, da ih uputimo savetima mesnih zajednica, Skupštini Grada i svim nadležnim institucijama. Ovo možda može biti poslednja prilika da izrazimo svoje mišljenje o ovim štetnim planovima“, rekla je Bodroža.

Dodala je da su na oba zbora građana pozvani svi nadležni organi, ali i svi stanovnici Novog Sada jer je ideja da se ne raspravlja samo o pomenutim urbanističkim rešenjima, već uopšte o pravu građana da sami odlučuju o svom kraju.

„Postavlja se pitanje, ako postoje mesne zajednice, za koga su one napravljene ako ne za građane koji treba u njima da sazivaju zborove i da diskutuju o stvarima koji se njih tiču? Mi želimo ova pitanja da javno postavimo i da se o njima izjasnimo“, kazala je Bodroža, dadajući da će jedan od zahteva svakako biti da se u novim statutima mesnih zajednica, koji treba da budu usvojeni u narednom periodu, eksplicitno predvidi mogućnost da građani sazivaju zborove građana.

Ona je ocenila da je opšti manir gradske vlastida ignorišu mišljenje građana.

„Teže da ga ignorišu, da ga ne čuju i upravo to je razlog zašto smo mi odlučili da sazovemo ove zborove, uprkos tome što to nisu uradile institucije za nas. Mi nećemo dozvoliti da budemo ignorisani i ućutkani. To je naša poruka“, istakla je Bodroža.

Komentarišući to što se istovremeno u pojedinim mesnim zajednicama organizuju skupovi na kojima se predstavlja Nacrt Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine, gde mu građani daju nepodeljenu podršku, Bodroža je navela da, prema njenim saznanjima, ti skupovi nisu zvanični zborovi građana, jer nije ispoštovana procedura za njihovo sazivanje i drugi stanari tih mesnih zajednica nisu bili obavešteni o njima, već da je očigledno reč o neformalno pozvanom određenom broju ljudi koji su odabrani tako da daju podršku planu koji im je predstavljen. Ona je pozvala sve građane i predstavnike drugih mesnih zajednica da, ukoliko žele, organizuju svoje zborove u znak solidarnosti.

„Mi smo pozvali i predstavnike ovih mesnih zajednica i građane da nas podrže i prisustvuju našim zborovima, ali naravno, prepuštamo njihovom osećaju za solidarnost da li će takve zborove sazvati ili ne“, kazala je Bodroža.

Dalibor Stupar (Autonomija)