Skip to main content

Novaković podržao inicijativu da se podigne obeležje u Blekijevu čast

Autonomija 14. feb 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Nebojša Novaković podržao je danas inicijativu novosadskih nevladinih organizacija da se u Novom Sadu podigne obeležje u čast Kristijana Kostića Blekija, uličnog svirača koji je brutalno ubijen.

Novaković je istakao da se Novi Sad, pa i cela država, suočavaju sa ozbiljnim porastom nasilja i da je neophodno što pre preduzeti određene mere kako bi se nasilje obuzdalo, a građani podsetili na važnost solidarnosti i poštovanja različitosti.

„Blekiju smo dužni da pokažemo da kao društvo nismo zaboravili na solidarnost i toleranciju, i da ga se sećamo baš onako kako je i zaslužio. Zato smatram da je veoma važno da novosadska vlast postavi obeležje u Blekijevu čast, koja će nas svakoga dana podsećati kako na dragog uličnog svirača koji je nažalost izgubio život na ulicama Evropske prestonice kulture, tako i na to koliko je bitno da se kao društvo suočimo sa porastom nasilja i netrpeljivosti prema bilo kojoj različitosti,“ izjavio je Nebojša Novaković, navodi se u saopštenju DS-a.

Novaković je dodao i da je aktuelni režim odgovoran za porast nasilja koje sve češće rezultira najstrašnijim ishodom, jer “ne samo da nasilnike ne privodi pravdi i građanima ne pruža neophodnu zaštitu, već putem režimskih medija dodatno promoviše nasilno ponašanje kao prihvatljivo, a ponekad čak i poželjno“.

On je pozvao i sve građane da podrže inicijativu nevladinih organizacija i odaju počast Blekiju, ali i da se uključe u javni život, kako bi se u svakodnevicu vratili pristojnost, tolerancija i solidarnost.

(Autonomija)