Skip to main content

Novi Sad će dobiti prolaz nazvan po Srđanu Aleksiću

Autonomija 16. окт 2008.
2 min čitanja

VojvodinaKomisija za davanje imena ulicama Skupštine Novog Sada prihvatila je danas inicijativu da se jedan prolaz u centru grada nazove po Trebinjcu Srđanu Aleksiću, koji je ubijen dok je štitio sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.
Komisija za davanje imena ulicama uputila je danas inicijativu gradskoj Komisiji za kulturu da se postavi i spomen-ploča u budućem Prolazu Srđana Aleksića, u strogom centru grada.
Inicijativu je podnela koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, koja je u obrazloženju navela da će Novi Sad time pokazati istinsku želju za normalizacijom odnosa u regionu i potvrditi karakter grada kog odlikuju tolerancija, multietničnost, multikulturalnost i višekonfesionalnost.
Prethodno se u januaru ove godine više od 120 nevladnih organizacija iz Srbije, Hrvatske, Crnre Gore i Bosne i Hercegovine zauzelo kod gradskih vlasti u regionu da jednoj ulici u svojim gradovima daju ime Srđana Aleksića.
Ove godine, 27. januara, navršilo se 15 godina od smrti Srđana Aleksića, koga su u Trebinju ubila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske, jer je pokušao da odbrani prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.
Napadači su tada nasrnuli na Aleksića i pretukli ga kundacima. Od zadobijenih povreda prvo je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, podlegao povredama, 27. januara 1993. godine.
Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.
Alen Glavović danas živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića.
Srđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

(Beta)