Skip to main content

Normalizacija isporuke gasa u Vojvodini

Autonomija 09. јан 2009.
< 1 min čitanja

Isporuka gasa individualnim potrošačima počela je danas i u toku noći cela Vojvodina dobiće grejanje, saopštila je krizna grupa Izvršnog veća Vojvodine za praćenje situacije u vezi sa snabdevanjem energijom na području pokrajine.
Kizna grupa je apelovala na građane i distributere da prekontrolišu gasne instalacije pre nego što ponovo počnu da koriste gas za zagrevanje kuća i stanova.
Kako je saopštio pokrajinski Sekretarijat za informisanje, krizna grupa je konstatovala da je zahvaljujući uspešnoj diplomatskoj akciji predsednika Srbije Borisa Tadića „izbegnuta humanitarna katastrofa u ovim ledenim danima“.
Sa gasom iz Mađarske i Nemačke obezbediće se funkcionisanje gasnog sistema u takozvanom „plivajućem režimu“ u narednih osam dana, međutim, bez puštanja ruskog gasa nema trajnog rešenja, ocenjeno je na sastanku krizne grupe.
U svim opštinama u Vojvodini situacija sa grejanjem posebno prioritetnih objekata kao što su zdravstvene i socijalne ustanove, vrtići i gerontološki centri se poboljšala.
Problemi sa grejanjem koje i dalje imaju pojedini objekti biće prevaziđeni u toku poslepodneva i noći.
Krizna grupa je donela odluku da se u najskorije vreme obezbedi finansijska pomoć za troškove koje su te ustanove i centri imali u obezbeđivanju alternativnih načina zagrevanja, kao što su mazut, grejalice i električna energija.
Krizna grupa koju je formiralo Izvršno veće Vojvodine i resorni pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine razmotriće mogućnost da se obezbedi alternativni način zagrevanja u svim obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, piše u saopštenju Sekretarijata za informacije.
Dodaje se da bi problem mogao biti rešen ugradnjom rezervoara za male i srednje potrošače koji bi mogli da rade upravo u situacijama kao što je ova, kada je došlo do prestanka isporuke gasa.
(Beta)