Skip to main content

Njujork: Novi zakon omogućava stanovnicima bez državljanstva da glasaju

(Pod) razno 09. jan 2022.
2 min čitanja

Više od 800.00 stanovnika Njujorka bez američkog državljanstva i takozvanih “sanjara” (mladi ilegalni imigranati koji su u SAD dovedeni kao deca) imaće pristup biralištima – i mogli bi da glasaju na lokalnim izborima već naredne godine – nakon što je gradonačelnik Erik Adams dozvolio da zakon o tome automatski stupi na snagu u nedelju, prenosi agencija Asošijeted pres.

Protivnici novog zakona, koji je gradsko veće usvojilo prošlog meseca, najavili su podnošenje tužbe. Ako sud ne zaustavi njegovu primenu, Njujork će biti prvi veliki američki grad koji je stanovnicima koji nemaju državljanstvo dao pravo glasa na opštinskim izborima.

Više zajednica širom SAD već dozvoljava građanima bez američkog državljanstva da glasaju na lokalnim izborima, uključujući 11 gradova u Merilendu i dva u Vermontu.

Građani bez državljanstva i dalje neće moći da glasaju za predsednika ili članove Kongresa na nacionalnim izborima, ili na državnim izborima na kojima se biraju guverneri, sudije ili članovi lokalnih skupština.

Izborna komisija Njujorka trebalo bi da utvrdi plan za primenu zakona do jula, uključujući i pravila za registraciju birača i odredbe za zasebne glasačke listiće za opštinske izborne trke, kako bi se oni koji nemaju državljanstvo sprečili da glasaju na federalnim i državnim izborima.

Reč je o izuzetno značajnoj odluci za najmnogoljudniji američki grad, gde stanovnici sa legalnom dozvolom za boravak čine gotovo 11 odsto biračkog tela od 7 miliona.

Zakonom je dozvoljeno da stanovnici sa stalnom boravišnom dozvolom koji najmanje 30 dana žive u Njujorku, kao i oni koji imaju dozvolu za rad u SAD uključujući i “sanjare”, glasaju za gradnačelnika, članove gradskog veća, predsednike okruga…

“Sanjari” su mladi imigranti koji su u Ameriku dovedeni ilegalno kao deca, a koje takozvani program DACA štiti od deportacije.

Prvi izbori na kojima će stanovnicima Njujorka bez državljanstva biti dozvoljeno da glasaju održavaju se 2023. godine.

Pojedine američke države, među kojima su Alabama, Arizona, Kolorado i Florida, usvojile su mere kojima se sprečavaju svi pokušajiu da se usvoje zakoni poput njujorškog.

(Glas Amerike, foto: Pixabay)