Skip to main content

NENAD ČANAK: Koštunica zbog fotelje NIS poklanja Rusima

Info 17. мар 2008.
2 min čitanja

Nenad Čanak Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da bi realizacijom onog dela tzv. energetskog sporazuma, potpisanog s Rusijom, koji se odnosi na prodaju NIS-a za 400 miliona evra, Srbija veoma jeftino prodala svoju samostalnost, a sve zarad političke podrške zvanične Moskve ovdašnjim konzervativnim krugovima.
– Dakle, da budem potpuno jasan, ideja Vojislava Koštunice je: „Hoću da zauvek budem premijer Srbije, Rusija to treba da mi obezbedi, a ja ću joj zauzvrat pokloniti najznačajniji privredni resurs Srbije i time joj omogućiti neograničen politički uticaj na Balkanu”. To je cela priča. Jer, Naftna industrija Srbije se nudi za onoliko para kolika je vredost godišnje eksploatacije nafte sa vojvođanskih izvorišta. Što je potpuno suludo. Pa samo upravne zgrade u Novom Sadu i Beogradu koštaju duplo više nego što Rusija, navodno, treba da plati za ceo naftni sistem. Upravo zbog toga, svako ko elementarno dobro misli o svojoj zemlji, mora se tome suprostaviti. Jer, to bi bila najjeftinije izgubljena samostalnost jedne države u proteklih jako mnogo godina – upozorio je Čanak.
Po njegovim rečima, predstojeći izbori neće biti „čarobni”. NJegova je, naime, procena da u današnjem političkom životu Srbije postoje samo izbori posle kojih se može krenuti više na ovu ili na onu stranu.
– Daleko više od bog zna kako spektakularnih izbora, u Srbiji bi situaciju promenilo jedno znatno manje spektakularno suđenje. Naime, kad bi se, recimo, ovde osudio Ratko Mladić, to bi bilo značajnije od svih izbora na svim nivoima. Naravno, do toga neće doći. Međutim, činjenica je isto tako i da predstojeće glasanje ipak može gurnuti Srbiju sa litice, gurnuti je u ambis vlade Šešelj-Koštunica, koja bi onda zemlju konačno izolovala. Dobra vest je da se u takvim teškim trenucima probude uspavani birači, koji inače ne izlaze na izbore, i za malo ne dozvole da do toga dođe. Ali ovo je, verovatno, poslednji put da će te tzv. unutrašnje snage imati želju i volju da opet i ponovo spasavaju Srbiju – zaključio je Čanak.

Dnevnik