Skip to main content

Nemački funkcioner: Dodatni uslovi SAD za ulazak Kosova u Savet Evrope nepravedni

Planeta 16. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Potpuno je neshvatljivo da SAD postavljaju dodatne uslove"

Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove Mihael Rot izjavio je da je da su dodatni uslovi koje SAD nameću Kosovu za ulazak u Savet Evrope – nepravedni.

„Potpuno je neshvatljivo da SAD postavljaju dodatne uslove za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Ovaj neuravnoteženi pristup SAD prema Kosovu mora konačno prestati. To je nepravedno“, napisao je Rot na društvenoj mreži Iks (X).

On je dodao da Savet Evrope i njegove države članice treba da donose odluke, a ne SAD.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je juče da, pored oduke o manastiru Visoki Dečani, Kosovo ima još dva uslova za članstvo u Savetu Evrope, formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i pitanje eksproprijacije zemljišta na severu Kosova.

Rot je podelio i objavu svog kolege iz Bundestaga Franka Švabea, koji je prokomentarisao Eskobarovu izjavu tokom posete prištini pre dva dana.

„Uz dužno poštovanje specijalnom izaslaniku SAD za zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, Savet Evrope omogućava stvari koje drugi nisu mogli postići. A mi ćemo odlučiti o zahtevu Kosova za članstvo, na osnovu naših pravila i vrednosti“, napisao je Švabe.

(Beta, foto: X)