Skip to main content

Uhapšena istaknuta iranska naučnica i politička aktivistica Sedigheh Vasmaghi

Planeta 16. мар 2024.
2 min čitanja

Vasmaghi je otvorena kritičarka klerikalnog establišmenta i obaveznog hidžaba

Sedigheh Vasmaghi, istaknutu iransku religijsku učenjaku i političku aktivisticu, uhapsili su agenti sigurnosti u civilu, rekao je njen suprug Mohammad Ebrahimzadeh 16. marta.

Rekli su da je po sudskom nalogu, a oduzeli su joj laptop, lijekove i štap, rekao je njen suprug.

Vasmaghi je otvorena kritičarka klerikalnog establišmenta i obaveznog hidžaba.

Ona je godinama nosila maramu na glavi, ali se posljednjih meseci pojavila bez marame u znak protesta protiv represije nad ženama, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sedigheh Vasmaghi je na Instagramu 6. marta napisala da ju je tužilaštvo pozvalo, ali u elektronskom sudskom pozivu nisu jasne optužbe.

U intervjuu za Radio Farda, Vasmaghi je rekla da „nemam nikakve informacije o ovoj stvari, a ovaj sudski poziv nije legalan na način na koji mi je poslat“, te se iz tog razloga neće pojaviti pred tužiocem.

Vasmaghi je istovremeno dodala da mora u roku od pet dana otići u tužilaštvo, inače će biti uhapšena.

Ova politička aktivistica i članica prvog gradskog vijeća Teherana objavila je snimak sebe bez obaveznog hidžaba na svom nalogu na društvenim mrežama ovog novembra.

U intervjuu za Radio Farda, koji se dogodio u to vrijeme, ona je rekla da je taj potez protest protiv prakse vladajućeg vjerskog sistema u ophođenju sa ženama koje pokušavaju „fakultativno pokrivati“.

Vasmaghi je dodala da je obavezna islamska odjeća „oruđe za suzbijanje“ u trenutnim okolnostima i da ne želi da sarađuje sa „ugnjetavačima“ nošenjem marame.

Hidžab, ili marama za glavu i vrat, postala je obavezna za žene i djevojčice starije od devet godina 1981. godine, dvije godine nakon Islamske revolucije u Iranu. Taj potez izazvao je proteste koje su nove vlasti brzo ugušile.

Mnoge žene su kršile pravilo tokom godina i pomjerile granice onoga za što zvaničnici kažu da je prihvatljiva odjeća.

Otkako je Mahsa Amini umrla u septembru 2022. dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja, hiljade Iranaca izašlo je na ulice tražeći više sloboda i prava za žene.

Uhapšeno je nekoliko hiljada ljudi, uključujući mnoge demonstrante, kao i novinare, advokate, aktiviste, branitelje digitalnih prava i druge.

Najmanje devet demonstranata je pogubljeno nakon onoga što su grupe za ljudska prava i nekoliko zapadnih vlada nazvali „lažnim“ suđenjima.

(RSE, foto: Pixabay)