Skip to main content

Nemački ambasador o bombardovanju i Drugom svetskom ratu: Da nam bude opomena i služi za nauk

Aktuelno 06. apr 2021.
< 1 min čitanja

Kao nemački ambasador u Srbiji osećam iskrenu potrebu da odam počast žrtvama stravičnih zločina počinjenih u ime Nemačke, poručio je u autorskom tekstu za Politiku ambasador Nemačke Tomas Šib na godišnjicu bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Napad na Beograd je bio samo početak zločina koji su usledili, naglasio je on i podsetio da su na teritoriji Srbije za vreme okupacije ubijene desetine hiljada ljudi.

Većina jevrejskog stanovništva je ubijena, hiljade njih samo ovde u Beogradu, na Sajmištu, dodao je Šib.

Šib je ocenio da je potrebno sačuvati sećanje na ogromnu destrukciju, kobnu mržnju i izopačenu ideologiju uništenja svega ljudskog koja je dovela do najgoreg sloma civilizacije u istoriji čovečanstva.

Neka nam to bude opomena i služi za nauk, da se više nikada ne ponovi. A, bez zajedničkog sećanja i osvrta na ono što se desilo, istinsko pomirenje je nezamislivo, poručio je on.

S pogledom na to mračno poglavlje u našoj zajedničkoj istoriji, partnerstvo, štaviše duboko prijateljstvo koje se razvilo između naših zemalja, ne podrazumeva se samo po sebi. Intenzitet naše međusobne komunikacije i razmene među ljudima, raznolikost u kulturi i privredi, impresionira me svaki put, ukazao je Šib.

Šib je rekao da mu je zadovoljstvo svaki put kada primeti da ovde u Srbiji postoji veliko interesovanje za Nemačku i naglasio da će se zalagati za učvršćivanje takvih odnosa u budućnosti.

(FoNet, foto: N1)