Skip to main content

NDNV: Ugrožen život Dinka Gruhonjića

Izdvajamo 21. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Pitamo građane Srbije da li su zaista spremni da se odreknu slobode i dostajnstva"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od tužilaštva i policije da hitno procesuiraju odgovorne za otvorene pretnje ubistvom programskom direktoru NDNV i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću.

U ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi s porodicom danas je osvanula preteća poruka: „Dinko-Šakiću za večni dom si spreman“, sa potpisom „Srpska Vojvodina“.

„Upozoravmo javnost da zbog ćutanja institucija otvorene pretnje ubistvom kojima su već danima izloženi Dinko Gruhonjić, kao i predsednica NDNV Ana Lalić, mogu imati tragične posledice. Za direktno ugrožavanje fizičke bezbednosti odgovornost snose institucije, ali i visoki politički zvaničnici koji potpaljaju javnu hajku i pozive na linč novinara„, piše u saopštenju.

NDNV je upitao predstavnike međunarodnih organizacija i vlada „kako opravdavaju svojim građanima finansijsku ili bilo koju drugu podršku režimima koji otvoreno guše slobode i prava građana, pa čak i prete smrću onima koji se usude da kritički misle i govore“.

„Pitamo i građane Srbije da li su zaista spremni da se odreknu slobode i dostajnstva. Nezavisno društvo novinara Vojvodine svesno je da je prinuđeno na samoodbranu“, piše u saopštenju.

Smrt fašizmu!

(Autonomija)