Skip to main content

Daniel Serwer: SAD bi trebale favorizirati prijatelje na Balkanu, a ne neprijatelje

Jugoslavija 21. мар 2024.
2 min čitanja

"Zapad bi se trebao suprotstaviti ruskim i srpskim etnoteritorijalnim ambicijama, a ne poticati ih"

Daniel Serwer, profesor na univerzitetu John Hopkins, napisao je autorski tekst „Udvostručite uspjeh, a ne neuspjeh“ u kojem je pisao o politici SAD-a kazavši da bi se trebala vratiti favoriziranju svojih prijatelja na Balkanu, a protiv svojih neprijatelja.

Vučić je prije nekoliko dana aludirao na invaziju na Kosovo rekavši da „čeka pravi trenutak“.

U analizi na svom blogu, Serwer je vrlo kritičan prema američkoj „politici popuštanja“ prema Srbiji. Uvjeren je da Srbija samo koristi „vojnu moć“ SAD-a za vlastitu korist. Ima i kritika na račun američkog ambasadora u Beogradu Christophera Hilla koji je nedavno izazvao burne reakcije nakon što je rekao da je „Srbija bliža NATO-u nego Kosovo“.

„Američki ambasador u Beogradu pohvalio je saradnju sa srpskom vojskom iako je predsjednik Srbije jasno izrazio namjeru da u nekom trenutku izvrši invaziju na Kosovo. Kako oboje može biti istina? Nije stvarno teško shvatiti ovo. Srbija sarađuje u vježbama SAD-a i NATO-a iz dva razloga. Prvo, oni (NATO) pružaju dobru obuku, što Rusi nisu u stanju. Učinak ruske vojske u Ukrajini je poboljšan, ali su gubici jednostavno kolosalni. Niko ih ne bi želio oponašati. Drugo, NATO vježbe pružaju izvrsne prilike za prikupljanje obavještajnih podataka. To će dobro poslužiti u svakoj srpskoj vojnoj akciji protiv snaga predvođenih NATO-om na Kosovu. Beograd, bez sumnje, također vraća ove obavještajne podatke Moskvi“, napisao je Serwer.

Prema riječima stručnjaka za Balkan, utješna politika SAD-a prema Srbiji nije uspjela i nije dala ništa više od nekoliko malih rezultata. Kako piše Serwer, Zapad bi se trebao suprotstaviti ruskim i srpskim etnoteritorijalnim ambicijama, a ne poticati ih.

„To maženje Vučića postalo je standardno ponašanje u Beogradu. Pitanje je zašto se to tolerira u Washingtonu. Mislim da postoji razlog. Ali malo je vjerovatno da će biti dobri. Nikakvo ‘šamaranje’ neće promijeniti odluku Beograda da se poveže s Rusijom. Vučić je jasno dao do znanja da namjerava vratiti dio Kosova kad god mu se ukaže prilika. Svaki dogovor u Ukrajini o predaji teritorija Rusiji ponudit će ovu priliku. Washington bi trebao preispitati dugogodišnje napore da ‘drži Vučića blizu’. Taj pokušaj je propao. To je također ohrabrilo njegove iredentističke ambicije, ne samo na Kosovu, već i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. ‘Srpski svijet’ kojem on teži strogo je analogan ‘ruskom svijetu’ koji predsjednik Putin pokušava stvoriti u Gruziji, Bjelorusiji, Moldaviji i još ambicioznije u Ukrajini. Zapad bi se trebao suprotstaviti ruskim i srpskim etnoteritorijalnim ambicijama, a ne poticati ih. Umjesto toga, Washington udvostručuje politiku koja nije uspjela proizvesti ništa više od minornih rezultata“, nastavio je Serwer.

Serwer želi da SAD imaju oštriju politiku prema Vučiću. A to, prema njegovim riječima, počinje od počinitelja napada na Banjsku 24. septembra prošle godine, gdje je ubijen policajac Afrim Bunjaku.

„Prvo, to bi bilo davanje prioriteta pravdi, po mogućnosti na Kosovu, za organizatore i počinitelje terorističkog incidenta od 24. septembra koji je sponzorirao Beograd na Kosovu. Drugi bi bio osigurati da Priština dobije podršku koja joj je potrebna ne samo za članstvo u Vijeću Europe i oslobađanje od zastarjelih i kontraproduktivnih ‘posljedica’ EU-a, već i za otvaranje pregovora za članstvo u NATO-u. Treći bi bio spremnost da se osudi svaka preveru na ponovljenim izborima u Beogradu. Mogao bih nastaviti, ali shvaćate poentu. Američka politika mora se vratiti favoriziranju svojih prijatelja na Balkanu, a protiv svojih neprijatelja. Ovo ne bi trebalo biti previše teško učiniti. Dvostruki uspjeh, a ne neuspjeh“, napisao je Serwer.

(Klix.ba, Foto: MC)