Skip to main content

NDNV: Devastirana medijska scena u Srbiji

Info 02. maj 2011.
2 min čitanja

Svetski dan slobode medija Srbija i Vojvodina dočekuju sa skoro u potpunosti devastiranom medijskom scenom, višestruko ugroženim novinarima i medijima koji se nalaze daleko od bilo kakve slobode i nezavisnosti, ocenilo je danas Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).
NDNV je dan uoči Svetskog dana slobode medija saopštio „da je uticaj političke klase na medije u Srbiji više nego evidentan, a kao posledica deregulacije medijske oblasti, činjenja i nečinjenja države i državnih organa, veliki broj novinara i medija se nalazi na ivici opstanka“.
„Mediji  posluju u surovim uslovima u kojima nije obezbeđena ni elementarna tržišna utakmica. Kao i u drugim sferama društva, i u medijskoj vlada negativna selekcija, a najstrašnija je činjenica da su mnogi novinari odustali od borbe za svoja pravo da profesionalno obavljaju svoj posao i pristali na razne političke i druge kompromise zarad gole egzistencije“, navodi se u saopštenju.
NDNV je ocenio da medijskom scenom i dalje vlada nacionalizam, koji je postao podrazumevajući model tematizovanja stvarnosti, odnosno da i dalje domoniraju ksenofobija, zatvorenost, cenzura i autocenzura, senzacionalizam i diskriminacija manjinskih i marginalizovanih grupa.
„Kao i u drugim oblastima, i u našoj profesiji uticaj crkve i klerikalnih krugova izrazito je jak, a o tome u simboličnom, ali i u praktičnom smislu, svedoči činjenica da se na čelu Saveta Republičke radiodifuzne agencije nalazi svešteno lice, što je presedan u savremenom civilizovanom svetu“, navodi se u saopštenju i dodaje da sve to čini da mediji i novinari „budu tek oruđe u rukama raznih elita“, dok otpori profesionalizaciji i modernizaciji medijske scene postoje skoro na svim nivoima države i društva.
NDNV je skrenuo pažnju i da su mediji i novinari koji se usude da prekrše „pravila moćnih“ neprestano na meti raznih ekstremističkih grupa, prema kojima država delom gaji izvesne simpatije, ali i raznih pravosudnih pritisaka i tužbi moćnika koji se često završavaju besmislenim presudama protiv medija i novinara. „Nažalost, pokazuje se da se naš pravosudni sistem uglavnom ne osvrće na evropska iskustva u medijskim procesima, bez obzira na to što je Srbije potpisnik mnogih međunarodnih dokumenata koji tretiraju oblast slobode izražavanja“, piše u saopštenju.
NDNV je podsetio i da država još nije otkrila niti procesuirala ubice i nalogodavce ubistava kolega Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i da nije otkrila napadače na mnogobrojne kolege tokom proteklih godina i decenija. „Bez odgovora na pitanje ko je ubijao novinare i napadao na njih, novinari se osećaju nebezbedno, a država svesno ili nesvesno šalje poruku medijima i novinarima da neće biti zaštićeni ukoliko zadru u teme od ’državnog interesa’“, navodi se u saopštenju.
NDNV je naveo da veruje da će se kroz izradu Medijske strategije stvoriti elementarni uslovi za unapređenje medijske scene i položaja novinara i profesije, ali i da ona može ostati mrtvo slovo na papiru ukoliko se ne postigne društveni konsenzus da su Srbiji i Vojvodini neophodni nezavisni i profesionalni mediji.

(Autonomija)