Skip to main content

Počinje suđenje Šandoru Kepiru

Građani 02. мај 2011.
2 min čitanja

Suđenje Šandoru Kepirou (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, počeće u četvrtak, 5. maja, u Budimpešti.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepiroa zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu više od 1.200 Srba, Jevreja i Roma tokom fašističke racije koju su mađarske okupacione snage organizovale u januaru 1942. godine.

Srpsko tužilaštvo u međuvremenu je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, jer je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepiroa.

Kepiro se tereti da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovaou novosadskoj raciji, u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200 a prema nekim najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosađana.

Racija je tokom januara sprovedena i u šajkaškoj oblasti i u Bečeju i u njoj je ubijeno najmanje 4.000 osoba, a prema najnovijim istraživajima i više od 12.000, među kojima je bio veliki broj žena, dece i staraca.

Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih fašista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar „Simon Vizental“ iz Jerusalima.

Zbog učešća u novosadskoj raciji, bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od deset, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije
odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Svedoci tvrde da je Kepiro u vreme Novosadske racije bio žandarmerijski kapetan. On je odbacio optužbe i rekao da „nije bio ni blizu ubijanjima“ i da je bio „jedini koji se suprostavljao naređenjima“.

Kepiro je prošle godine tužio direktora Centra „Simon Vizental“ Efraima Zurofa za klevetu, jer ga je Zurof u mađarskim medijima i u javnosti nazvao ratnim zločincem i „moralnim monstrumom holokausta“. Sud je dobacio Kepirovu tužbu.

(Beta)