Skip to main content

Najveće mafijaško suđenje poslednjih decenija: Osuđeno 70 članova Ndrangete

(Pod) razno 07. nov 2021.
< 1 min čitanja

Sud u Italiji osudio je 70 članova moćne mafijaške grupe Ndrangete, u prvoj fazi najvećeg mafijaškog suđenja u proteklih nekoliko decenija.

U naredne dve godine 355 pripadnika mafije i korumpiranih zvaničnika suočiće se sa sudom zbog učešća u najbogatijoj i najmoćnijoj mafijaškoj grupi u Italiji.

Na suđenju učestvuje više stotina advokata i skoro 1.000 svedoka.

Jučerašnja „maksi suđenja“ održana su iza zatvorenih vrata u posebno pripremljenoj sudnici u kalabrijskom gradu Lamecija Terme.

Optuženi su na raspolaganju imali ubrzani sudski postupak i smanjene kazne za trećinu ako se utvrdi krivica. Sudije su u ovom postupku šestoricu lica osudili na po 20 godina robije. Oslobođena je 21 osoba.

Ndrangeta je kriminalna mreža koju čini oko 150 porodica. Ovo suđenje odnosi se samo na jednu od njih – porodicu Mankuzo.

Duga lista optužbi uključuje ubistvo, pokušaj ubistva, iznudu, odavanje državnih tajni, zloupotrebu položaja i zelenaštvo.

Navodni bos Luiđi Mankuzo (67) kome je nadimak „Ujak“ i bivši senator Đankarlo Piteli (68) suočiće se kasnije sa dužim sudskim procesom.

Ceo slučaj vodi Nikola Grateri, jedan od italijanskih najpoštovanijih antimafijaških tužilaca.

On je proveo decenije u borbi protiv mafijaških klanova i zbog toga više od 30 godina živi pod zaštitom, navodi BBC.

Ndrangeta se uzdigla posle velikih suđenja krajem 1980-ih, koja su znatno oslabila porodice sicilijanske mafijaške organizacije Koza nostra.

Ndrangeta je umešana u širok spektar ilegalnih aktivnosti, ali njena specijalnost je trgovina kokainom i veruje se da ova mafijaška organizacija kontroliše oko 80 odsto evropske trgovine tom drogom.

(Srna/N1, Foto: Pixabay)