Skip to main content

Nacionalni saveti manjina su pod kontrolom

Aktuelno 20. jul 2011.
< 1 min čitanja

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina ocenio je danas da se pojedini nacionalni saveti manjina nalaze pod izrazitom kontrolom političkih stranaka, što dokazuje sistemske probleme postojećeg načina zaštite ostvarivanja manjinskih prava.

CRCD je u saopštenju za javnost naveo da rukovodstva pojedinih manjinskih političkih organizacija nastoje da uspostave kontrolu nad medijima na jezicima nacionalnih manjina. Nacionalni savet Mađara u junu je smenio sa mesta glavnog urednika dnevnog lista Mađar so Čabu Presburgera. Dominantnu većinu u tom nacionalnom savetu ima Savez vojvođanskih Mađara.

CRCD je naveo da „Demokratska stranka kontroliše nacionalne savete Hrvata i Slovaka, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nacionalni savet Rumuna, a Socijalistička partija Srbije Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine“.

Ta nevladina organizacija kritikovala je predsednika Skupštine Vojvodine Šandora Egerešija zbog nedavne izjave o značaju „duhovne snage i uticaja istorijskih crkava u mirnom i skladnom suživotu u višenacionalnoj i multikonfesionalnoj zajednici kakva je Vojvodina“. CRCD je ocenila da je Egerešijevo ignorisanje netradicionalnih crkava u suprotnosti sa odredbama Ustava Srbije, koje jemče svetovnost države, neposrednu primenu zajemčenih manjinskih prava, zabranu diskriminacije po osnovu veroispovesti, ravnopravnost crkava i verskih zajednica, i njihovu odvojenost od države.

„Ovakvo podvajanje privilegovanih i diskriminisanih verskih zajednica predstavlja osnov kojim se u javnom mnenju stvara utisak da su netradicionalne verske zajednice lišene zaštite ili priznanja vlasti. Napadi na male verske zajednice, njihove sveštenike, vernike i objekte nalaze u ovome snažan izvor podsticaja“, ocenjuje se u saopštenju.

CRCD je podsetio da je američki Stejt department prošle godine u svom izveštaju o stanju verskih sloboda u svetu posebnu pažnju posvetio „diskriminatorskoj praksi“ Vlade Vojvodine, koja je iz budžeta finansirala samo privilegovane verske zajednice.

(Beta)