Skip to main content

Na Manjači danas počinje vojna vežba američke vojske i Oružanih snaga BiH

Jugoslavija 17. maj 2021.
< 1 min čitanja

U Bosni i Hercegovini danas počinje vojna vežba “Brzi odgovor 21”, u kojoj učestvuju pripadnici američke vojske i Oružanih snaga BiH.

Vežba će biti održana na poligonima Manjača i Glamoč, kao i u kasarni Dubrave u Živinicama, a trajaće do 2. juna.

Njom će rukovoditi komanda američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM), a u vojnoj vežbi će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

“Sjajno je videti američke trupe kako stižu na vežbu s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine. Rad i obuka s našim saveznicima povećavaju našu sposobnost zajedničkog rada kako bismo odgovorili na bezbednosne izazove i pomogli da građani BiH budu sigurni”, navedeno je ranije na Tviter nalogu NATO-a u BiH.

Vežba je deo velikih vojnih manevara koji se ove godine održavaju na celom Starom kontinentu, koji su nazvani “Branilac Evrope 21”, a provode se “s ciljem uvežbavanja odbrane Evrope, odnosno, odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gde u svetu”.

Vežba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ranije je najavljivao da neće dozvoliti da se na Manjači održi vojna vežba NATO snaga. Nedavno je na sednici parlamenta RS kazao da to nije vojna vežba NATO, već američke vojske i da će to biti “onlajn” vežba, bez prisustva vojnika na tom poligonu.

Dodik je ranije najavljivao i da će izvesti na proteste 30.000 građana da spreče održavanje vojne vežbe na Manjači.

Proteklih dana kroz Banjaluku je prošla američka vojska na putu ka Manjači, gde se održava ova vojna vežba.

(Beta)