Skip to main content

Na hodočašću u Meki 60.000 ljudi, dozvoljeno samo vakcinisanima

(Pod) razno 18. јул 2021.
2 min čitanja

Muslimanski vernici vakcinisani protiv COVID-19 okupili su se u nedelju na godišnjem hodočašću u Saudijskoj Arabiji, koje već drugu godinu zabranjuje dolazak vernicima iz inostranstva zbog pandemije.

Odeveni u belo i noseći kišobrane kojima se štite od sunca, oko 60.000 saudijskih državljana i stanovnika obavlja obred, koji su muslimani dužni da obave jednom u životu ukoliko to sebi mogu da priušte. Poređenja radi, 2019. godine to je učinilo oko 2,5 miliona ljudi.

„Molim Boga da zaustavi korona virus, to nas je jako uplašilo i učinilo situaciju veoma teškom“, kazao je palestinski hodočasnik Hassan Jabari, prenosi Reuters. S obzirom na pandemiju korona virusa, vlasti su ograničile pristup tako da je omogućen samo hodočasnicima starim od 18 do 65 godina koji su u potpunosti vakcinisani protiv COVID-19 i ne boluju od hroničnih bolesti.

Za dezinfekciju Velike džamije u Meki i njenog dvorišta koriste se roboti, a takođe i za distribuciju boca vode zamzam, koja se ispumpava iz svetog bunara u Meki, a sve s ciljem da se smanji interakcija među ljudima i obezbedi fizičko distanciranje.

Na ulazima u Veliku džamiju su termalne kamere koje kontrolišu temperaturu hodočasnika.

Male grupe hodočasnika sa maskama na licu od subote kruže oko Kabe – kamene građevine koja je najsvetija u islamu i pravac u kojem se muslimani moraju moliti – dok zdravstveni radnici nadgledaju njihova kretanja.

Potom će se uputiti do Mine, udaljene sedam kilometara severoistočno od Velike džamije u Meki, gde će provesti dan u molitvi pre nego što će se uputiti na planinu Arafat, gde je prorok Mohamed održao poslednju besedu.

Na raspolaganju je oko 500 zdravstvenih volontera koji nude medicinsku pomoć, a postavljena su 62 ekrana za emitovanje poruka o poštovanju mere i držanju distance na različitim jezicima.

Saudijska Arabija dobija veliku zaradu od boravka vernika, prevoza, taksi i poklona. Kraljevstvo je tokom godina potrošilo milijarde dolara na to da jedno od najvećih verskih okupljanja na svetu učini sigurnijim.

(Slobodna Evropa)