Skip to main content

MNS zahteva otkazivanje predstave Salašarskog pozorišta zbog „prostog rečnika“ – Uprava pozorišta: Optužbe neistinite i neosnovane

Kultura 28. јул 2021.
3 min čitanja

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) Jene Hajnal zatražio je danas od uprave Salašarskog pozorišta (Tanyaszínház) iz sela Kavilo, pored Bačke Topole, „da obustavi svoju turneju zbog prostog i neprimerenog rečnika kojim se ovo pozorište služi poslednjih godina“. Iz uprave pozorišta navode da su ovakve optužbe „neistinite i neosnovane“, poručuju da će udovoljiti zahtevima u vezi turneje, ali i da će nastaviti sa prikazivanjem sporne predstave u centru pozorišta.

Reč je o najnovijoj predstavi Salašarskog pozorišta „Kazimir i Karolina“ (Kazimír és Karolina) Odon von Horvata (Ödön von Horváth) koja je namenjena za sve uzraste, međutim, kako navodi Hajnal u saopštenju za javnost, „ne može mađarskoj zajednici doneti bezbrižno pozorišno iskustvo“.

„Ova predstava dovodi u pitanje svetlu prošlost i nasleđe ovog pozorišta“, navode u Savetu.

U MNS-u smatraju neprihvatljivim da se planirana turneja ovog pozorišta po vojvođanskim selima nastavi, te je predsednik Saveta zatražio od organizatora da je otkažu, u nadi, kako navodi, „da zajedno mogu preispitati rad i repertoar pozorišta“.

Devai: Razlozi za ovakav zahtev još uvek nejasni

Potpredsednik Upravnog odbora Salašarskog pozorišta Zoltan Devai kaže za Radio Slobodna Evropa da je turneja prekinuta na zahtev MNS, iako uprava Pozorišta još uvek nije dobila konkretan odgovor od Mađarskog nacionalnog saveta zašto su to uopšte i tražili.

Kako je naveo, tema drame je nepromenjena, dok je tekst „malo izmenjen i modernizovan“.

„Predstava je kritična prema društvu, ali u njoj niko nije ponaosob spomenut. Zar to nije posao pozorišta, da nam ’drži ogledalo’. Kazimir i Karolina su ljubavni par čija se veza raspada. Kazimir je prethodno dobio otkaz, a predstava pokazuje kako društvo utiče na jednu ljubavnu vezu“, kaže Devai.

Kako navodi, turneja je prekinuta, ali ne i izvođenje predstave u samom selu Kavilo, zato što smatraju da je tako pošteno prema njihovoj publici i mladim glumcima, koji su gotovo mesec dana radili danonoćno na ovoj predstavi.

„Tako da smo odlučili da do 12. avgusta, do kad bi trebalo da traje turneja, mi u Kavilu svako veče u 21 čas odigramo ovu predstavu i čekamo svakog ko je zainteresovan da dođe i da je pogleda“, kaže Devai.

Na pitanje RSE, da li su optužbe iz Mađarskog nacionalnog saveta opravdane kada je u pitanju „sporni“ rečnik pozorišta, Devai kaže da su „ukusi različiti“, a da psovke koje se čuju u predstavi deca neće prvi put čuti u njoj, „nego ih čuju i kod kuće, u vrtiću, u školskom dvorištu i na igralištu“.

„Mi ne mislimo da je to pravi problem, jer je ranijih godina bilo predstava gde je bilo mnogo više vulgarnog jezika i kritike prema politici, društvu i prema veri, ali su sve turneje išle do kraja“, objašnjava Devai.

On smatra da ovo jeste neki oblik uvođenja cenzure u pozorište, ali ne znaju – zašto, jer još uvek nisu dobili konkretan odgovor.

„Razgovarali smo sa gospodinom Hajnalom, ali još uvek nismo uspeli da sednemo za isti sto i da razgovaramo. Otvoreni smo za svaku diskusiju“, poručuje Devai.

Lenard: Zabrana nedopustiva i nekorektna

Reditelj predstave Robert Lenard danas je na svom Fejsbuk nalogu, povodom saopštenja Mađarskog nacionalnog saveta u kom se zahteva otkazivanje predstave „Kazmir i Karolina“, objavio da je ovakva zabrana nedopustiva i nekorektna.

„Šokiran sam jer nisam mislio da se u leto 2021. ovako može pogaziti sloboda umetnosti. U strahu sam, jer je istorijsko iskustvo pokazalo da su ovakve pojave znak mnogo gorih stvari. Mislim da pozorište ne bi trebalo da bude puka zabava“, smatra Lenard.

Kako navodi, tekst predstave je star gotovo sto godina, a ime i opus Odona von Horvata su deo zajedničkog evropskog kulturnog blaga.

Podseća i da su „Kazimir i Karolina“ tokom istorije već jednom bili zabranjeni i da pozorište na nemačkom jeziku u januaru 1933. godine nije smelo da odigra ovu predstavu, a da je 10. maja iste godine, zajedno sa svim ostalim tekstovima Odona von Horvata, zapaljena na glavnim berlinskim trgovima.

MNS je u svom saopštenju podsetio i da Salašarsko pozorište ima dugu istoriju i veliku reputaciju, i spada u jedno od najvećih kulturnih vrednosti vojvođanskih Mađara koje posećuje ove krajeve više od četiri decenije.

(Natalija Jakovljević, RSE / Magločistač, Foto: Pixabay)