Skip to main content

Mirović neće u profesionalce

Info 18. сеп 2008.
2 min čitanja

Ko je sve na plaćenoj funkciji u Skupštini Vojvodine
Odbor Skupštine Vojvodine za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja prihvatio je juče zahteve četvoro od šest skupštinskih potpredsednika, kao i samog predsednika Skupštine, za zasnivanje stalnog radnog odnosa u vojvođanskom parlamentu. O zahtevu spikera parlamenta Šandora Egerešija, te potpredsednica Branislave Belić i Maja Sedlarević, odnosno njihovih kolega Siniše Lazića i Martina Zloha izjasniće se Skupština Vojvodine u plenumu, na zasedanju u utorak. Preostala dvojica potpredsednika – Branimir Mitrović i Igor Mirović – nisu izrazili želju da budu u profesionalnom statusu u Skupštini.

O zapošljavanju običnih poslanika u utorak, međutim, neće biti reči jer se pred Administrativnim odborom juče nije našao nijedan takav zahtev.
– O tome ko će biti profesionalni poslanik poslaničke grupe tek treba da se izjasne – izjavio je za naš list predsednik Administrativnog odbora Miloš Gagić.

Ne treba sumnjati u to da će se to dogoditi vrlo brzo, a do tada, kako nam je objašnjeno, poslanici koji su bili profesionalci u prošlom sazivu i žele da ga zadrže u novom, imaće po sili prava isti status kao i bivši profesionalci. To praktično znači da su na spisku onih koji su, odmah po konstituisanju novog saziva, izrazili želju da u narednih šest meseci primaju platu u Skupštini Vojvodine.

Administrativni odbor je tako još u julu prihvatio zahteve 44 poslanika da poslaničku platu primaju do januara 2009. godine, a među njima je bilo 17 poslanika koji su mandate zadržali i u novom sazivu.
Inače, prema Odluci o pravima poslanika u Skupštini AP Vojvodine, na stalnom radu u Skupštini mogu biti predsednik Skupštine, potpredsednici Skupštine, predsednici skupštinskih odbora i do 50 odsto poslanika, srazmerno stranačkoj zastupljenosti.

 Tako bi poslanički klub «”Za evropsku Vojvodinu”», sa 70 poslanika, odnosno 58 odsto, optimalno mogao da kandiduje 35 svojih izabranika za stalni rad u Skupštini, ne računajući poslanike na funkcijama. Ako bi radikali ostali na 24 mandata, ta poslanička grupa imala bi pravo da zaposli 12 poslanika, Mađarska koalicija pet itd. U prethodnom sazivu, recimo, uz čelnike Skupštine i njenih odbora, profesionalni status imalo je ukupno 43 poslanika, od čega najviše radikala (16) i demokrata (14).

Plate

Prema najnovijem “«Informatoru« Skupštine Vojvodine”, koji važi za saziv 2008–2012, od 1. jula važi novi obračun zarada poslanika na stalnom radu, predsednika skupštinskih odbora, potpredsednika Skupštine i, naravno, samog njenog predsednika. Tako predsednik Skupštine, po novom, mesečno prima 128.274 dinara, potpredsednici 124.609, dok zarada predsednika skupštinskih odbora na stalnom radu iznosi 107.506 dinara.
Podsećanja radi, na kraju prethodnog saziva plata predsednika Skupštine bila je 116.613 dinara, potpredsednika 113.281 dinara, dok je plata predsednika skupštinskih odbora na stalnom radu iznosila 97.732 dinara.
Plata profesionalnih pokrajinskih poslanika iznosi 73.299 dinara, a pripada im i mesečni poslanički dodatak u visini od 35 odsto plate predsednika skupštinskog odbora na stalnom radu: u konačnom zbiru to je 110.000 dinara. U prethodnom sazivu, pak, profesionalni poslanici mogli su mesečno ukupno da inkasiraju do 100.000 dinara, budući da je fiksni deo plate iznosio 66.636 dinara.

(Dnevnik)