Skip to main content

Pet miliona evra za izgradnju institucija

Autonomija 17. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Pet miliona evra biće, na osnovu ugovora o saradnji Vlade Austrije i Izvršnog veća Vojvodine, uloženo u izgradnju institucija i jačanje standarda u pokrajini, rekao je danas direktor Kancelarije za evropske poslove Predrag Novikov.

Ugovor o saradnji Vlade Austrije i Izvršnog veća Vojvodine potpisan početkom 2007. godine. Srbiji je godišnje na raspolaganju više od 200 miliona evra iz evropskih fondova, a „da bismo ih iskoristili, potrebne su nam institucije i ljudi upoznati sa regulativom povezanom sa trgovinskim odnosima sa EU“, kazao je Novikov novinarima povodom početka seminara o evropskim propisima u oblasti trgovine. On je dodao da će upravo to biti jedna od uloga te saradnje, odnosno pomoć u izgradnji institucija i obuci stručnjaka iz Srbije. „Saradnja je rezultat regionalnih inicijativa i partnerstava koje Vojvodina uspostavlja širom kontinenta“ jer „regionalna saradnja otvara nova vrata i mi u Vojvodini želimo da iskoristimo sve šanse koje nam se i pružaju“, rekao je Novikov.
Šef kancelarije austrijske Agencije za razvoj u Srbiji Klaus Kaper izjavio je da je legislativa EU najvažnija stepenica koju treba da pređe srpska administracija, kako bi bila dobro pripremljena za traženje evropskih fondova, čemu je seminar i posvećen. „Prioriteti koje u tom programu podržavamo su poslovna standardizacija i sertifikacija, uvođenje svetskih standarda u oblasti obuke i prekvalifikacije, Fond za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda, Fond za izgradnju poslovnih inkubatora i Centar za ekonomske strateške studije“, kazao je Keper.
U Izvršnom veću Vojvodine danas je održan seminar o evropskim propisima u oblasti trgovine i slobodnog kretanja dobara pod nazivom „Šta jedan preduzetnik treba da zna da bi bio uspešan na EU tržištu“.

(Beta)