Skip to main content

MIROSLAV ILIĆ: Ko će glasati za poniženje Vojvodine?

Autonomija 21. апр 2014.
< 1 min čitanja

Predsednik Skupštine AP Vojvodine u pravu je kada kaže da je pitanje Statuta Vojvodine preozbiljno. Jeste. Nije svejedno koje će ingerencije izgubiti Vojvodina ovim podzakonskim aktom. Nije svejedno da li će dvotrećinska većina u Skupštini AP Vojvodine glasati za poniženje, odustati od svih onih principa zbog kojih su i dobili glasove građana Vojvodine, a to je zalaganje za izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast u AP Vojvodini. Ovako, Ištvan Pastor kaže da nije vreme za marketinške ujdurme. I nije. On, koji je danas sa SNS-om u vladi Srbije, možda mora da pristane na ustupke u Vojvodini, da bi imao pet državnih sekretara. Međutim, građani Vojvodine treba da znaju da svako ko glasa u Skupštini AP Vojvodine za ovakav, upodobljeni Statut glasa za unitarnu državu Srbiju, za Vojvodinu koja postoji od 2006. i koja je (gle čuda!) osnovana ovim Ustavom, Vojvodinu samo kao teritorijalnu zajednicu koja se može ukidati kako hoće Skupština i Vlada Srbije.

Zato, g. Pastor ne bi smeo da govori ovo što govori. Da je malo dostojanstva, predsednik Pastor ne bi terao Skupštinu AP Vojvodine da sama sebi stavi okove neslobode i neingerencija, nego bi to prepustio Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Ništa se bitno neće dogoditi ako se do 6. juna ne usvoji Statut. Ovakav, kakav je – ne treba nam!

Predsednik Skupštine AP Vojvodine treba da ima političku hrabrost i da ukaže i svojim ličnim gestom da li pristaje na poniženje Ustavnog suda i „statutotvoraca“. Tu se ne može izvaditi manjinskom pozicijom. Učinio je sve, ali većina hoće drugačije. Ako je tako, onda idemo od početka. Naravno, sa drugačijim zahtevima: Vojvodina, federalna jedinica. Jer to je ono za čega su se zalagali predstavnici SVM-a u republičkoj Skupštini.

(Prof. dr Miroslav Ilić je predsednik Političkog saveta Vojvođanske partije)