Skip to main content

Mirko Ilić na predavanju u Sarajevu: “Siromašniji i gluplji uništavaju, lukaviji kradu”

Jugoslavija 24. okt 2022.
3 min čitanja

"Uništavanja plakata koji pozivaju na toleranciju u gradovima poput Ljubljane, Zagreba, Temišvara, Bratislave… dokaz su da nam je potreban dizajneraki aktivizam"

Jedan od najpoznatijih svjetskih dizajnera Mirko Ilić održao je danas predavanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ilić je predavanje posvetio konceptu tolerancije koji je u današnje vrijeme ozbiljno ugrožen.

To pokazuje i izložba plakata “Tolerancija” koju je Ilić inicirao prije više od pet godina. Do sada je izložba obišla više od 70 zemalja. Plakati su rad najvećih svjetskih dizajnera koje je Ilić pozvao na saradnju, a izlagani su u javnim prostorima u gradovima širom svijeta. U nekima su plakati bili uništavani pa čak i javno. Ilić kaže da su se sva uništavanja desila u zemljama Istočne Evrope.

Siromašniji i gluplji uništavaju, lukaviji kradu“, konstatirao je. Uništavanja plakata koji pozivaju na toleranciju u gradovima poput Ljubljane, Zagreba, Temišvara, Bratislave… dokaz su da nam je potreban dizajneraki aktivizam, konstatirao je Ilić na svom predavanju o dizanjerskom aktivizmu.

Podsjetimo, izložba Tolerancija je bila postavljena i u Sarajevu, još 2017. godine na šetnici Maka Dizdara. Tada smo imali priliku vidjeti radove najpoznatijih svjetskih dizajnera na ovu temu.

Izložba “Tolerancija” je svojevrsni životni projekt Mirka Ilića, čije postojanje i put po svijetu svjedoče o tome koliko je “Toleranciju” danas potrebno ponovo oživjeti.

“Tolerancija se danas smatra političkim izrazom, a ako ste tolerantni smatraju vas ljevičarem”, kazao je.

Dio projekta Tolerancija je i rad sa studentima kroz radionice koje nerijetko spajaju mlade iz različitih država ili gradova.

Rezultati radionice u Sarajevu, koja je u protekla tri dana na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu okupila studente dizajna iz Širokog Brijega, Banja Luke, Trebinja i Sarajeva, predstavljeni su na izložbi.

Plakati studenata iz cijele BiH na kojima promišljaju toleranciju, pod mentorstvom svjetski čuvenog dizajnera, mogu se pogledati u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

“Ako kao dizajner uspijete promijeniti makar jednu osobu, to je veliki uspjeh”, rekao je Ilić.

Podsjetimo, u intervju za portal Radiosarajevo.ba iz 2017. godine Ilić je govorio o temi tolerancije.

Da li je došto vrijeme kada toleranciji upućujemo alarmantni, “zadnji poziv”, upitali smo ga tada.

“Ne znam da li je ovo posljednji, jer meni svaki put izgleda da je gore nego prošli put, da ne može gore, a ispostavi se da može. Zanimljiva je stvar da je tolerancija uvijek aktualna. Recimo, kada vrednujemo mjesto za život, često kažemo da imate „jako lijepo pogled“. U svim kulturama to znači identičnu stvar – da vidite horizont, a to znači da na vrijeme možete vidjeti neprijatelja koji dolazi. To je ideja koja potječe iz prahistoprijskog čovjeka, da imate vremena pripremiti se, pobjeći. Taj naš strah od onoga koji dolazi iza horizonta ili s druge strane brda , koji nije “mi” je nevjerovatan.

Dešavaju se dvije oprečne stvari: Svi kažu da je sa internetom svijet postao globalno selo, svi znamo puno više o svemu oko nas nego ikad ranije. S druge strane, mi se bojimo svega oko nas više nego ikad ranije. Taj horizont u malim sredinama postaje sve manji i manji i svi se boje ko će se pojaviti iza horizonta. Čim je neko drugačiji od vas, čim je neko “s one strane brda”, tolerancija, nažalost, nestaje”, kazao nam je Ilić tada.

Dodajmo i to da se festival “Tolerancija” održavao u Sarajevu od 21. do 24. oktobra, u organizaciji Akademije likovnih umetnosti i uz pokroviteljstvo Europske unije.

Mirko Ilić rođen je u Bosni i Hercegovini, a ranu mladost proveo je u Hrvatskoj.

Profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Hrvatskoj kao autor omota albuma jugoslovenskog panka i Novog vala, stripova i postera, a 1986. odlučio se okušati na tlu SAD. U SAD radi kao ilustrator i umjetnički direktor vodećih magazina, poput Timea, a potom i New York Timesa, te blisko sarađuje sa slavnim Miltonom Glaserom, sa kojim je i napisao knjigu Design of Dissident. Danas vodi studio grafičkog dizajna i 3D grafike, Mirko Ilić Corp.

(Radio Sarajevo, foto: BBC)