Skip to main content

Pred sudom u Sarajevu počinje proces za navodni zločin u Dobrovoljačkoj ulici

Jugoslavija 24. окт 2022.
< 1 min čitanja

"Na teret im je, prema Tužilaštvu, stavljeno da 3. maja 1992. nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila"

Početak glavnog pretresa u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devet osoba za zločin u Dobrovoljačkoj ulici počinje u sredu 26. oktobra pred Sudom Bosne i Hercegovine (BIH), javili su sarajevski mediji.

Osim Ganića su optužnicom, koju je 12. maja potvrdio Sud BiH, obuhvaćeni još i Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Na teret im je, prema Tužilaštvu, stavljeno da 3. maja 1992. nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu sprečili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali posle izvršenog zločina.

Svi optuženi su se već izjasnili da nisu krivi.

Iz Tužilaštva su ranije najavili da je predloženo saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

(N1)