Skip to main content

Janko Veselinović: Samo smenom režima može da spasi životna sredinu

Info 05. jun 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je danas da se samo smenom postojećeg režima može spasiti životna sredina u Srbiji, koja je ugrožena prekomernom sečom šuma, zagađenjem reka i sve opasnijim zagađenjem vazduha.

“Najdramatičnija situacija je u Beogradu i Novom Sadu. Ugroženi su i nacionalni parkovi poput Zlatibora, Kopaonika, Fruške gore, ali i zaštićene prirodne celine poput Avale, Gornjeg Podunavlja i drugih ugroženih prostora”, rekao je Veselinović na konferenciji za novinare u Somboru.

Dodao je da je aktuelni režim “iznikao iz radikalske sadnice” koja je devedesetih godina prošlog veka pokazala svoj odnos prema zelenim površinama tako što su u Zemunu i drugim opštinama u kojima su vladali, u potpunosti devastirali zelene površine.

Ovaj režim ne može da pobegne od svojih radikalskih korena i odnosa prema životnoj sredini. Samo smena režima može da spasi Srbiju od potpunog uništavanja zelenih površina i životne sredina”, poručio je Veselinović.

Dodao je da je Vojvodina najmanje pošumljeno područje u Evropi, da je u toj pokrajini ugroženo obradivo poljoprivredno zemljište koje se sve više pretvara u građevinsko zemljište, i to bez ikakve kontrole i poštovanja zakonske procedure.

“Ako uništimo poljoprivredno zemljište, zagadimo i prodamo potencijal pijaćih voda, i ako nedomaćinski budemo koristili rudne resurse, šta ćemo ostaviti deci”, upitao je Veselinović.

Milanko Jovičić, predsednik gradskog odbora Pokreta za preokret u Somboru, naglasio je značaj decentralizacije kao preduslova za brigu o potrebama građana, a posebno za zaštitu životne sredine.

(Autonomija)