Skip to main content

Minić: Pratićemo kršenje zakona tokom izbora, fokus na finansiranju kampanja

Vesti 21. феб 2022.
< 1 min čitanja

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije izjavio je danas da će ta organizacija pratiti kršenje zakona i podnositi prijave nadležnima tokom izborne kampanje i da će fokus praćenja biti na finansiranju izbornih kampanja.

„Šta je građanima dostupno od podataka tokom kampanje, koliko neko planira da potroši, kakav je sastav tima, putem kojih kanala će je voditi. Tokom prošlih izbora, 2012. godine, imali smo poražavajuće rezultate, gotovo sve liste su imale jedinice na skali od jedan do pet“, rekao je Minić na konferenciji za novinare organizacije civilnog društva okupljenih oko platforme „Tri slobode“ na temu „Izbori pod lupom – Civilno društvo udruženo za fer izbore“.

On je dodao da će Transparentnost Srbija pratiti funkcionersku kampanju – ono što funkcioneri rade, broj njihovih aktivnosti, i naglasak će biti na poslednjih deset dana pred izbore, kada je ograničeno medijsko oglašavanje o njihovim aktivnostima.

„Imaćemo aplikaciju gde će građani moći da ukažu na zloupotrebu javnih resursa, da prijave promotivne aktivnosti funkcionera i specifične oblike političkog oglašavanja, kao što su nepotpisani leci, bilbordi“, rekao je Minić.

Mila Bajić iz SHARE fondacije rekla je da će ta organizacija pratiti na koji način se vrši oglašavanje na društvenim mrežama.

„Putem Fejsbuk mreže možemo da znamo koje stranice su postavile određene oglase, koliku publiku imaju i koliko je sredstava potrošeno na tu vrstu oglašavanja, a na Tviteru ćemo videti koje teme će biti glavne“, objasnila je ona.

Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekla je da će NUNS pratiti kršenje medijskih prava.

„Do sada nismo imali veliki broj pritisaka i napada, od januara sedam slučajeva, jedan napad na imovinu“, kazala je ona.

Uroš Jovanović iz Građanskih inicijativa rekao je da će oni pratiti napade na organizacije koje rade monitoring izbora.

(Beta, Foto: N1)