Skip to main content

HDF: DSHV u koaliciji sa fantomskim savezom manjinskih stranaka

Vesti 21. феб 2022.
< 1 min čitanja

Hrvatski demokratski forum (HDF) izrazio je danas nezadovoljstvo činjenicom da je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) odbio ponudu Demokratske zajednice Hrvata (DZH) za razgovore o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

„Umesto da sa drugom hrvatskom strankom formira zajedničku listu i zatraži poverenje birača iz hrvatske zajednice, predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov se odlučio za koaliciju s fantomskim savezom manjinskih stranaka pod nazivom ’Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani’, koji sasvim sigurno nikakve veze nema sa nacionalnim manjinama, a posebno ne sa hrvatskom zajednicom u Srbiji“, ocenio je HDF.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je reč o zloupotrebi formalnog statusa DSHV-a kao stranke nacionalne manjine, „čime neko sa strane, izvan hrvatske zajednice, putem Žigmanova prikriveno pokušava da iskoristi mogućnost olakšanog ulaska u Skupštinu i ostvarenje svojih ciljeva na račun Hrvata u Srbiji“.

„Odbijanjem formiranja zajedničke liste dveju hrvatskih stranaka Žigmanov je još jednom pokazao da ga interesi Hrvata u Srbiji ne zanimaju ni najmanje i da je njegov lični interes jedini pokretač svih njegovih političkih i drugih aktivnosti u zajednici“, piše u saopštenju.

U HDF-u su izneli očekivanje da građani Srbije hrvatske nacionalnosti neće dati ni simboličan broj glasova ovoj neprirodnoj koaliciji suštinski nepostojećih stranaka.

„Smena Tomislava Žigmanova sa mesta predsednika DSHV-a je već odavno preduslov da Hrvati u Srbiji počnu međusobno da sarađuju i da tragajući za svojim interesima konačno krenu zajedno napred“, piše u saopštenju.

(Autonomija, Foto: Pixabay)