Skip to main content

Mineapolis plaća 27 miliona dolara po tužbi porodice Džordža Flojda

Planeta 13. mar 2021.
< 1 min čitanja

Grad Mineapolis platiće 27 miliona dolara u okviru poravnanja po civilnoj tužbi koju je podnela porodica Džordža Flojda zbog njegove smrti tokom policijskog pritvaranja u maju, saopštili su u petak gradski zvaničnici.

Flojdova smrt pokrenula je nacionalne proteste protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Flojd, 46-godišnji Afroamerikanac, preminuo je u maju prošle godine dok mu je beli policajac Derek Šovin klečao na vratu gotovo devet minuta.

Flojdove pozive u pomoć snimio je jedan prolaznik, a video je podstakao jedan od najvećih protesta u SAD.

Suđenje Šovinu počelo je ranije ove nedelje, po optužbama za ubistvo drugog i trećeg stepena i za ubistvo iz nehata. Šovin se izjasnio da nije kriv i da je delovao u skladu sa policijskom obukom.

Prošle godine, Flojdovi rođaci tužili su grad, Šovina i još tri policajca u federalnom sudu, navodeći da su prekomernom upotrebom policijske sile prekšrena Flojdova ustavna prava.

Šovin je pomagao u hapšenju Flojda. 25. maja zbog sumnje da je koristio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara u jednoj prodavnici.

Suđenje trojici njegovih kolega počinje kasnije ove godine, po optužbi za saučesništvo. Sva četvorica su otpuštena iz policije Mineapolisa.

(Glas Amerike)