Skip to main content

MASA osudila napade na novinare mreže KRIK

Građani 13. mar 2021.
2 min čitanja

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) danas je najoštrije osudila napade na novinarke i novinare mreže KRIK, ocenivši da dolaze od „predstavnika izvršne vlasti, prorežimskih glasonogovrnika u Skupštini i provladinih medija“.

U saopštenju MASA osuđuje i napade na sve novinare koji „profesionalno i hrabro obavljaju svoj posao istraživačkih novinara u alarmantno lošim uslovima po ovu profesiju u Srbiji“.

Kao organizacija civilnog društva koju su osnovali članovi akademske zajednice, MASA se „snažno se zalaže za odbranu stručnosti i integriteta nosilaca svih profesija“, to se „posebno odnosi na novinarstvo koje je po prirodi svog posla okrenuto ka delovanju u javnom prostoru, te doprinosi informisanosti i unapređenju obrazovanja čitavog društva“, naglašeno j u saopštenju.

„Nažalost, svedoci smo toga da se sve češće u javnom prostoru na najgrublji način osporavaju pojedine naučne studije koje kritikuju stanje u Srbiji, kao i različiti izveštaji i analitički tekstovi koji prikazuju realnost drugačijom od one koju propagandna mašinerija režima želi da nametne“, ističe MASA navodeći da je trenutno je na udaru „grupa istraživačkih novinara koji obavljaju važan i častan posao pisanja analitičkih tekstova kako bi ukazali na negativne pojave u društvu“.

Cilj tih napada i „orkestrirane kampanje“ je, po oceni MASA, „skretanje pažnje sa suštine problema“, dok se redakciji KRIK „bez ikakvih osnova i sudskih dokaza pripisuje saradnja sa vođom jedne kriminalne organizacije“.

Ovo što se danas dešava novinarima KRIK, ističe MASA, „samo još jedna brutalna manifestacija atmosfere u kojoj se nedvosmisleno očekuje da se profesionalnost struke podredi poslušništvu i podaništvu“, uz ocenu da pokušaji brutalnog suzbijanja kritičke misli neminovno vode ka „degradacije društva u celini“.

„U društvu bez kritike jedino se totalitarizam nesmetano razvija dok se svako ko se suprotstavi vlasti nemilosrdno gazi. Juče su to bili kritički nastrojeni intelektualci, danas su to novinari KRIK, sutra će to biti svaki građanin koji pretenduje da misli svojoj glavom“, ukazuje MASA, ističući punu podršku rdakciji KRIK i slobodnom i nezavisnom novinarstvu, pravu na kritičko mišljenje, slobodu izražavanja i informisanja.

(FoNet)