Skip to main content

Olivera Milosavljević: Antifašizam u Srbiji uništen jer je četnifikovan

Autonomija 14. mar 2014.
< 1 min čitanja

Istoričarka Olivera Milosavljević izjavila je danas da je antifašizam u Srbiji “trajno uništen” kao ideja, jer je “četnifikovan”.

“Antifašizam je četnifikovan i time trajno uništen kao ideja na ovom prostoru”, kazala je Olivera Milosavljević na predstavljanju zbornika radova “Antifašizam – AVNOJ – autonomija” u Skupštini Vojvodine.

Ona je ocenila da je prošle godine potpuno ignorisana 70. godišnjica održavanja Drugog zasedanja AVNOJ-a.

Na Drugom zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije, krajem novembra 1943. godine u Jajcu u Bosni i Hercegovini, udareni su temelji Druge Jugoslavije.

“AVNOJ je u Srbiji razoren do temelja”, ocenila je Olivera Milosavljević i dodala da je od tri imena iz naziva zbornika u Srbiji, donekle preživela samo autonomija Vojvodine. Prema njenim rečima, autonomija Vojvodine je neprestano na udaru nacionalista, koji u njoj stalno vide nekakvu opasnost od separatizma.

Istoričar Ranko Končar rekao je da je autonomija Vojvodine utemeljena u antifašističkoj ideji i Narodnooslobodilačkom pokretu iz Drugog svetskog rata, kao i u federalističkoj jugoslovenskoj ideji koju je definisao AVNOJ. “Srpski nacionalizam je grobar autonomije Vojvodine, a autonomija Vojvodine je otpor svakom nacionalizmu”, kazao je Končar.

“Ideja autonomije Vojvodine se poslednjih decenija stalno napada a njeni protagonisti se demonizuju”, rekao je publicista Dimitrije Boarov i ocenio da je učinjeno sve da se Vojvodina upropasti i provincijalizuje. Prema njegovim rečima, ideja autonomne Vojvodine se “ne može sahraniti pukom propagandom i silom, ma koliko ona smetala fanaticima srpskog nacionalizma i centralizma”.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev ocenio je da posle vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji treba “definisati Vojvodinu onako kako ona to zaslužuje”.

(Autonomija)