Skip to main content

Miloš Perović: Podizanje spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu je pokušaj rehabilitacije fašizma

Ogledalo 05. feb 2022.
2 min čitanja

Sociolog Miloš Perović izjavio je da je plan gradskih vlasti da u Novom Sadu podignu spomenik nevinim žrtvama iz 1944. godine plod istorijskog revizionizma i pokušaj rehabilitacije fašista i zločinaca.

Inicijativa za podizanje spomenika je usvojena u Skupštini grada Novog Sada, na inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara.

“Inicijativa se poziva na spisak Komisije za tajne grobnice koji je javno dostupan na sajtu te komisije i na njemu je za područje Novog Sada i okoline navedeno nekih 1.300 lica. Prostim uvidom u taj spisak moguće je identifikovati dvadesetak ratnih zločinaca, među kojima su nalogodavci i izvršioci Novosadske racije, koja je najstrašniji zločin u istoriji ovog grada”, rekao je Perović za N1.

Dodao je da spisak obiluje greškama, jer je komisija bila sastavljena od revizionističkih istoričara ekstremno desnog ideološkog svetonazora, čiji je glavni cilj bio da ustanove što je više moguće žrtava komunizma, odnosno onih koji su oslobodili zemlju od fašizma.

“Tako da se ne treba čuditi da su oni taj posao obavili na vrlo traljav način, pošto su njihovi motivi bili usko ideološki”, kazao je Perović

On je ocenio da je plan o podizanju spomenika nebvinim žrtvama u Novom Sadu posledica saradnje između premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Režim u Budimpešti je vrlo važan saveznik režimu u Beogradu i vrlo bitna podrška u okvirima EU za novouspostavljeni projekat srpskog nacionalizma, koji nastupa pod imenom ‘srpski svet’. Pa tako vidimo da evropski komesar Oliver Varhelji prema državama u regionu često nastupa kao glasnogovornik režima u Beogradu, a ne kao zvaničnik EU”, naveo je Perović.

On je ocenio da je reč o pokušaju rehabilitacije okupacionih snaga iz Drugog svetskog rata u Vojvodini.

“Ovo je nešto novo u odnosu na istorijski revizionizam ovde, kao što je rehabilitacija četničkog pokreta i pokušaj rehabilitacije Dimitrija Ljotića, Milana Nedića, itd”, rekao je Perović.

Dodao je da su nevine žrtve postojale svugde u Evropi u kontekstu oslobođenja od nacizma i fašizma.

“I to sve treba staviti u kontekst Drugog svetskog rata, u kojem su se desili najstrašniji zločini u istoriji čovečanstva. Međutim, ukoliko imamo nameru da podižemo spomenik nevinim ljudima, onda moramo tačno da utvrdimo ko su te nevine žrtve, da sastavimo takav spisak i da na osnovu tog spiska podignemo spomenik.. A ne da pod firmom nevinih žrtava rehabilitujemo fašiste i zločince”, poručio je Perović.

(Autonomija/N1)